Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırat Oğhan
Fırat Oğhan
2,720 UP
Üye
6

Zamanın B teorisi nedeselliği ortadan kaldırır mı?

Zamanın B teorisi nedenselliği ve özellikle kelam kozmolojik argümanı kesinlikle geçersiz kılar mı?
3,949 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhaba.

Önce zamanın B teorisinin ne olduğundan kısaca bahsedelim. Çok kabaca bir şekilde söyleyecek olursak zaman felsefesinin ana tartışması zamanın akışı olarak deneyimlediğimiz şeyin gerçek olup olmadığı. Ayrıcalıklı bir şimdiki zamanın olduğunu, var olan şeylerin sadece şimdiki zamanda var olan şeyler olduklarını ve zamanın akışı deneyiminin gerçekliğe denk düştüğünü düşünüyorsanız zamanın  A teorisini savunmuş oluyorsunuz. Mesela şu anda dinozorların ve kendi ölümümün gerçek olmadığını söylüyorum zamanın A teorisinde. Ama bunlar zamanın B teorisi tarafından reddedilir. Zamanın B teorisinde zaman uzaya benzer bir şekilde yorumlanır. Nasıl ki ayrıcalıklı bir "burada" yok, çünkü "burada"nın neresi olduğu bulunduğunuz yere göre değişir, ayrıcalıklı bir şimdi de yok. Bütün zamanlar eşit derecede gerçekler. Dinozorların "yok olduğundan" bahsedemiyorum mesela çünkü geçmiş zamanın tıpkı günümüz kadar gerçek olduğunu, sadece 4 boyutlu uzay-zaman manifoldunun farklı bir konumunda olduğunu söylemem gerek B teorisinde. Aynı zamanda bir zamanın yok olması ve başka bir zamanın var olması gibi bir şey de söz konusu değil B teorisinde. Zamanın akışı deneyimi bir illüzyon B teorisinde. En azından bu teorilerin en popüler biçimleri bu şekilde. 

Şimdi sorduğunuz sorulara bakalım. İkinci sorunun yanıtını vermek daha kolay. Kelam Kozmolojik Argümanı'nda Craig'in anladığı şekliyle var olmaya başlayabilmen için var olmaya başlamanın kipli bir gerçek olması lazım. Kipten kasıt zamanın kipleri (geçmiş, şimdi, gelecek vb.). Zamanın A teorisinin bir diğer adı kipli zaman teorisi, B teorisinin bir diğer adıysa kipsiz zaman teorisi. Çünkü değişen zamansal ilişkiler olmaları açısından düşünecek olursan B teorisinde "geçmiş, şimdi ve gelecek" diye zamansal kipler yok. Sadece değişmeyen zamansal öncelik/sonralık ilişkileri var. Oysa geçmiş, şimdi ve gelecek gibi zamansal ilişkiler değişir. Mesela benim doğumum ben doğduğum zaman şimdiki zamandı, ama şu anda geçmiş olduğunu söylemek gerekiyor. Ama B teorisinde geçmiş, şimdi ve gelecekten sadece her biri eşit olarak gerçek olan zamanlardan bahsedebiliyorsun. O yüzden şu an sadece bize göre "şimdi", ayrıcalıklı bir şimdiki zaman yok. Dolayısıyla Craig'in savunduğu Kelam argümanı B teorisinde geçersiz oluyor çünkü evrenin var olmaya başladığını söyleyemiyorsun. Evren, yani 4 boyutlu uzay-zaman manifoldu ve içindekiler, Tanrı'nın ezeli oluşuna benzer bir şekilde ezeli oluyor bu durumda. Argümanın ilk öncülünün B teorisinde de geçerli olacak şekilde modifiye edilip edilemeyeceği sorusu bence ilginç bir soru. Bu konuda ben de tam anlamıyla kararımı vermiş değilim. Ama sadece şunu söyleyeyim: Argümanı B teorisine uyumlu hale getirmek için "Her olayın bir nedeni vardır" türü bir öncül savunman lazım. Evrenin başlangıcı da her ne kadar evren bir anlamda ezeli olsa da bir tür olay olduğundan başlangıcının olay olmayan bir nedeni lazım demen lazım. Burada olayların nasıl tanımlanmaları gerektiğiyle ilgili bir tartışmaya girmen gerekir argümanı savunmak için. Evrenin başlangıcının evren içinde benim topa vurmam olayına benzer bir şekilde olay olmadığını, sadece uzay-zamanın "sınırı" olduğunu söylemen mümkün mesela. Uzay-zaman manifoldu içindeki olayları tanımlamak için genelde zamansal bazı kriterler kullanmamız gerekiyor. Yani zaman almalarından bahsetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla manifoldun kendi sınırının ya da başlangıcının bir olay olduğunu iddia etmen Kelam argümanının ilk öncülü bu şekilde modifiye edildiği zaman pek mümkün olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nedenselliğin olup olmadığıysa nedenselliği nasıl tanımladığınıza bağlı. Eğer nedenselliği bir şeyi A teorisinde gerçekleşen türden bir değişimle var etmesi gereken bir şey olarak görürsek B teorisinde nedenselliğin olmadığını söyleyebilirdik. Ancak nedenselliğin bu tür kipli gerçekleri gerektirdiği hiç de bariz değil. 4 boyutlu uzay zaman manifoldundaki zaman dilimlerinden bahsettiğimizi düşünelim mesela. Sonraki zamansal dilimlerin sahip oldukları özellikler önceki uzay-zaman dilimlerinin özelliklerinden kaynaklanıyor. Eğer önceki uzay-zaman diliminin özellikleri farklı olsaydı sonraki uzay-zaman dilimlerinin özellikleri de daha farklı olacaktı. Bu anlamda diğer uzay-zaman dilimlerinin parçalarının öncekiler tarafından bir anlamda üretildiğinden bahsedebilirsin B teorisinde de. Uzay-zaman dilimlerinin aralarında hiç değilse belli bir doğrultusu olan bir nedensel bağımlılık/bağlantılılık ilişkisi var. Bu tür bir bağımlılığın ya da bağlantılılığın gerçekten nedensel olup olmadığı sorusu tamamen terminolojik geliyor bana. Bu tür bağımlılık ilişkilerinin B teorisiyle uyumlu olması durumunda belli bir şekilde tanımlanmış nedenselliği dışlasa bile B teorisi açısından bir sorun olmayacağını düşünüyorum. B teorisinin nedensellikle uyumlu olmadığını iddia edenler bu türden bağımlılık/bağlantılılık ilişkilerinin de B teorisi tarafından dışlandığını söylemek zorunda. Aksi takdirde B teorisi açısından ciddi bir sıkıntıya işaret etmiş olmazlar.

İlginizi çekebileceği için Öncül Analitik Felsefesi için benim yaptığım Kelam Kozmolojik Argüman ve Taner Beyter'in yaptığı Zaman Felsefesi sunumlarının linklerini yolluyorum.

Not: Cevapların kaynaklı olması gerektiğini söylemişsiniz. B teorisinin nedensellikle bağdaşmadığı itirazı bildiğim kadarıyla literatürde yaygın bir itiraz değil, ben ilk defa Enis Doko bahsettiğinde duymuştum ki belirteyim kendisi şu anda eğer yeniden fikir değiştirmediyse B teorisini kabul ediyor olmalı, o nedenle o itiraz için verilebilecek bir kaynak bilmiyorum. 

1,803 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Berat Mutluhan Seferoğlu - Kelam Kozmolojik ArgÜMan: Evrenin Başlangıcı Tanrı'Yı Kanıtlar Mı? . (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Taner Beyter - Zaman Felsefesi Ve Tanışma Toplantımız. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Countering The Kalam (4) - Circular And Unscientific. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close