Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halil Kaya
Üye
1

Zamanda yolculuk mümkün mü?

zamanda yolculuk mümkün mü ? hiç yapıldımı
870 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Zamanda geçmişe yolculuk için geçmiş tüm anların ve olayların hala geçmişte yaşanmakta olduğunu veya yaşanabilir olduğunu kabul etmek gerek. Aksi halde eğer geçmiş tekrarlanabilir değilse zamanda yolculuk hiç bir şekilde mümkün değildir.

Geleceğe yolculuk da yine mümkün değildir. Çünkü gelecek henüz yaşanmadan geleceğin var olmasını gerektirir. Sadece şu olabilir bir nesne ışık hızına yaklaşarak uzay ve zaman kordinatındaki konumundan çıkıp tekrar eski yerine dönerse uzay zaman kordinatını değiştirmiş olur. Aslında bu da geleceğe yolculuk demek değildir. Olan şey sadece hıza bağlı olarak o şeyin uzay zaman konumunu değiştirmesidir. Uzay zamanda her nesnenin bir uzay bir de zaman konumu vardır. Burada uzaysal konumu herkes kolaylıkla anlar uzaydaki yersel konumdur. Ama zaman konumu da vardır ki bu da o şeyin zaman dilimini belirler. Yani o şey için (göreli olarak) bir zaman kavramı yaratır. Bildiğiniz gibi zaman görelilik teorisine göre görecelidir. Yani zamanda konumlarına göre nesnelerin birbirilerine göre zaman kavramı değişmektedir. Biraz daha açarsak bizim zaman konumumuzdan şimdi dediğimiz olaylar bir başka zaman konumundan geçmişe dair olaylar durumunda olacaktır. Çünkü ışık hızı nedenselligin ve dolayısıyla etkileşimin hız sınırı olarak buna sebep olacak ve bizim şimdi yaşadığımız olayları başka bir zmaan konumuna ışık hızı sınırıyla ulaştıracağı için diğer zaman konumundan aradaki mesafeye bağlı olarak örneğin yıllar sonra onların şimdisinden algılanmasına neden olarak etkileşim (yani bilginin iletim hızı) bakımından fark yaratıp uzay zamandaki konumlara göre zamanı algılama farkı oluşmasına neden olacaktır. Gökyüzünde uzak yıldızların geçmişine bakıyor olmamızın nedeni budur. Bizim bulunduğumuz uzay-zaman konumuna göre ('göre diyoruz çünkü zamanda görelilik var) kendi zaman dilimimize göre uzaya bakarken çevremizin mesafenin uzaklığına bağlı olarak hep geçmişini görüyoruz. İşte bu verilere göre geleceğe yolculuk olarak bahsedilen durum da bir nesne hızına bağlı olarak kendi zaman diliminden çıkıp bir süre o hızda seyahet edip geri eski zaman konumuna dönerse uzay zamandaki kendi zaman dilimini değiştirmiş olur ve döndüğünde kendi hızına bağlı olarak seyahati sırasında zamanı yavaşlamış olacağından eski zaman diliminin zamanda gerisinde kalmış olur. Yani döndüğünde diğer nesneler için daha çok zaman geçmiş olur. Bu da bir anlamda geleceğe seyahat olsa da aslında olan şey o nesnenin dediğim gibi uzay-zaman konumunu hızlı bir yolculukla değiştirip geri eski uzay zaman konumuna dönmesidir. Bu da gerçek anlamda aslında fantastik filmlere konu olduğu gibi geleceğe seyahat değildir.

Fantastik filmlere konu olan şekilde geleceğe veya geçmişe yolculuk için zaman kavramının Einsteinın düşündüğü gibi tamamen bir ilizyon olması gerekir bizler için. Bu ise şu demektir ki zaman aslında akmıyor ama biz (yani zihinlerimiz) zamanın içinden geçiyoruz demektir. Einstein'ın ' ilizyon' olarak ifade ettiği bu şekildeki kabulde Zaman tamamen bizim zihinlerimizde oluşan bir kavram demek anlamına gelir ki böyle bir durum eğer gerçekse evrene dair bildiğimiz herşey altüst olur. Öyle ki tüm kozmoloji modelleri değişir, herşey en temeldeki bütün fiziğe bakış açımız değişir. Çünkü bu kuantum fiziğindeki gözlemcinin rolünün artmasına değil tamamen herşeyin merkezine belirleyici olarak taşınmasına neden olur. Çünkü gördüğümüz bildiğimiz hemen herşey zihnimizin aslında bir ilizyonu durumuna gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekte bir başka arkadaşa daha detaylı zamanda yolculuk neden mümkün görünmüyor yazmıştım. Oraya da göz atabilirsiniz. [1]

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Zamanda Yolculuk Yapmak Mümkün Mü? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umut Türkmen
Konuya ilgisi olan meraklı bir genç

TANITIM

Öncelikle uzay-zaman, astronomi gibi konularda neredeyse hiçbir yetkinliğim yok. Konu hakkında herkesin bildiği, yaygın olan, derin olmayan bilgilere sahibim. Sadece şu sıralar temel astronomi eğitimi almaya başladım. Ha bir de okumakta olduğum H. G. Wells'in Zaman Makinesi kitabından etkilendim diyebilirim. Aklıma da bunları yaparken bir fikir geldi onu paylaşmak istedim. Bu bilgiler bence önemliydi. Çünkü konu hakkında gerçek bilgi sahibi olmayan insanların yazılarını önemli bir bilgiymiş gibi okuyabiliyoruz bazen. Fikrime gelecek olursak elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

GEÇMİŞE YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Tüm Reklamları Kapat

Geleceğe veya geçmişe yolculuklar herkesin ilgisini çekmiştir ve bildiğim kadarıyla şu an olabilir de olmayabilir de kesin bir bilgi yok gözüyle bakılmaktadır. Fakat benim aklıma şöyle bir şey geldi. Geçmişe yolculuk mümkün olabilir buna bir itirazım yok. Sonuçta geçmiş yaşandı ve geçmişin kaybolmadığını düşünürsek bir yerlerde duruyor ve o ana belki de geleceğin teknolojisiyle gidebiliriz. Ha müdahale edebileceğimizi düşünmüyorum. Yani işte o hepimizin bildiği "Geçmişe döneyim dedemi öldüreyim o zaman ben de hiç doğmamış olurum" paradoksu bence olabilecek bir şey değil. Fakat o ana gidilebilir.

GELECEĞE YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Geleceğe gitmek o kadar mümkün gelmiyor. Çünkü gelecek henüz var olmadı. Eğer ki Tanrı ve kader gibi kavramların var olmadığına inanıyorsak geleceğin önceden belli olmadığını yaptığımız hareketlere verdiğimiz kararlara göre değişken olduğunu düşünebiliriz. Ki bu da gelecek hakkında milyarlarca olasılık demek. İlk önce bu geleceğin farklı olasılıklarını sizlere şu basit örnekle somutlamak istiyorum. Diyelim ki dünyadaki tüm insanlar Amazon Ormanı'na patlayıcılar döşenip oranın yıkılacağı hakkında birer oy kullanacak olsalar. Bu örneği veriyorum çünkü bu gerçekleştireceğimiz eylemin sonuçları geleceği baya bir değiştirirdi oluşacak sonuçlar açısından. Yapılan sayımlara göre dünya üzerinde yaşayan insan sayısı 8 milyarı aşmış. Biz ona 8 milyar diyelim. Kararımız neydi? Evet veya Hayır oyu. Olasılıkların ne kadar çok olduğunu hesap edebiliriz. Tek bir karar bile bu kadar farklı olasılık içerirken biz hangi geleceğe gideceğiz? Tamam bir makine yaptık. Her şey harika ama o nereye gidecek? Üstteki Yasin Bey'in yorumu gibi olabilir ama. Yani kendimizi yaşadığımız zamanın dışına çıkarıp yavaşlatırsak insanlar bizim zamanda önümüze geçerler. Onlar bizden daha fazla yaşamışken biz daha yavaş olduğumuz için bir nevi ileriye gitmiş oluruz. Ama ışık hızından daha hızlı ilerleyip geleceğe gideceğimizi düşünmüyorum . Ya önceden yolun belli olması lazım , bir şeylerin halihazırda zaten yaşanmış olması lazım ya da dediğim gibi biz zamanda 10dk ilerlemişken insanlar eğer 10 yıl yaşamış olurlarsa biz geleceğe bir nevi gitmiş oluruz.

SADECE BİR FİKİR

Tekrar belirteyim bunlar sadece benim aklıma gelen fikirler burada paylaşmak istedim . Büyük ihtimalle yanlış düşündüğüm şeyler var. Bunları düzeltirseniz de çok memnun olurum. Doğrusunu öğrenmeyi gerçekten çok isterim. :)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close