Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhamed İshak Narin
Üye
0

Zamanda ileriye gitmek mümkün mü?

483 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Görelilik ve sonrası gelişmelerin gösterdiği üzere, zamanda geçmiş gelecek ve şimdi gibi bir ayrım söz konusu değil. Kütleli cisimler zaman boyutu altına girdiği için, onu bütün olarak deneyimleyememekte. Bir kübün bizim tarafımızda olmayan yüzlerini göremiyor olmamız gibi, biz de zamanın içinde bulunduğumuz anı dışındaki alanlarını deneyimleyemeyiz. Kübün diğer yüzünü görebilmek için nasıl mekanda hareket etmemiz gerekiyorsa, zamanın bize göre geleceğini görmemiz için de mekanda hızımızı artırmamız gerekiyor. Hızla doğru orantılı olarak zamanın geleceğini deneyimleriz. Evrensel hız sabiti ışık hızına ulaştığımızda (ki bu kütleli cisimler için mümkün değil) zaman boyutundan çıkmış oluruz. Gelecek geçmiş şimdi gibi ayrımlar tamamen kaybolur.

Kütlenin uzay zamanı bükmesi nedeniyle dünyadaki zaman algısı bükülmüş uzayzaman etkisi nedeniyle, uzayda yaşayan (bükülme etkisi olmayan uzayzamanda) birinden yavaş olacaktır. Yani uzayda vakit geçirmek, dünyadaki zamana göre ileri gitmektir. Bunun deneyleri sayısız kez tekrarlanmıştır. atomik saatlerle yapılan deneylerde, jet ile yüksek hızla giden saat ile yere yakın saat arasında (ufak da olsa) fark oluşmuştur. Bunu dünya yörüngesindeki uydularda da görüyoruz. Uzun süre uzayda yaşayan bir astronot, dünyadaki zamana göre çok az bir miktar da olsa ileri gitmiştir. Işık hızına yakın olmayan hızlar zamanda farklılığı gözden kaçırılabilir düzeyde çok az miktarlarda yapmaktadır. Dikkat edersek, zamanda ileri gitmekten bahsederken, referans bir zaman kullanmak zorundayız. Ortak bir şimdi yok çünkü.

Tüm Reklamları Kapat

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tolga Yarman. The End Results Of General Relativity Theory Via Just Energy Conservation And Quantum Mechanics. (6 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 6 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://link.springer.com/ | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close