Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Zaman nasıl evren oluştuğunda oluşuyor evren olsa da olmasa da arkada bir şeyin akması gerekmiyor mu?

239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Zaman, evrenin maddi ömrünün, büyük patlamadan (doğumundan) bu yana süre gelen ve ölçenin neyi merkez aldığına göre değişen ölçümüdür. Göreliliği buradan ileri gelir.

Zaman nasıl evren oluştuğunda oluşuyor evren olsa da olmasa da arkada bir şeyin akması gerekmiyor mu?

Bu tamamen zaman algımızın ne olduğu ile ilgilidir. Şayet zaman algımız kolumuzdaki saate dayalı ve sanki bizden bağımsız ezeli ve ebedi şeklinde bir algı ise, o zaman görelilik(izafiyet) kavramı hükmünü yitirir. Hıza bağlı olarak zamanın değişkenliği söz konusu olamaz. Işık hızına ulaştığımızda da zamanın durması söz konusu olamaz. Ancak durum böyle değil.

Tüm Reklamları Kapat

Zaman görelidir. Saatte 240 kilometre hızla ve birbirine paralel giden iki trenin içindeki iki farklı yolcu hareketin olmadığına dair her şeyin üstüne yemin eder. Ancak dışarıdan bir gözlemci de, her iki trenin 240 km. hızla gittiği üzerine aynı yemini eder. Hatta, ola ki bu trenler zıt yönlerde aynı hızla hareket ettiğinde, bu trenlerdeki iki farklı insan karşıdaki trenin saatte 480 km. hızla geçtiği üzerine bildiği bütün yeminleri eder.

Hiç biri de günah işlemiş olmaz. Hepsi de haklı olur. Çünkü kendileri merkez olmak üzere gözlemledikleri, ölçtükleri, hissettikleri şey tamamen doğrudur. Farklı olan tek şey ise hıza-harekete görece konumlarıdır. Görelilik denilen şey budur.

Atom ve atom altı düzeyde ve evrenin kendisi için bu durumu değerlendirdiğimizde, karşımıza çıkan temel tanımlama; zamanın, çoğul (kompleks) olan maddenin, özüne (tekile) dönme süreci olduğunu görürüz. Bu, canlı formları için ölme, çürüme ve atomlarına ayrışma sürecidir. Yaş dediğimiz şey de budur. Doğduğumuz andan itibaren yavaş yavaş ölüme, atomik ayrışmaya kadar gidecek olan sürecin adıdır.

Bunun evren için genel geçer ifadesi entropi’dir. Maddenin çoğuldan tekilliğe yolculuğu… Dolayısı ile zaman maddeye tabidir. Ve evrenin (bizim olan ve gözlemleyebildiğimiz evrenin) büyük patlamadan öncesine dair durumu ile ilgili bir verimiz olmadığı için ancak patlama sonrası enerjiden açığa çıkan maddeye dayalı bir değerlendirme yapabiliriz. Kısaca, zaman dediğimiz şey maddenin bozunumu (doğumdan ölüme işleyen süreci) ve tekilliğe yolculuğu, madde de büyük patlamanın eseri, büyük patlama da evrenimizin ebeveyni olduğundan, maddeden bağımsız bir zaman algımız da olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Olmasının tek bir koşulu var: Büyük patlama öncesine dönmek ve tekil olan evrenimizi, dışından ve elinde bir kol saati ile izleyebilmek. O zaman, evrenimizden azade bir dış gözlemci olarak zaman, biz merkez olarak farklı şekilde akacaktır ve fakat tabi olduğumuz bir üst evrenin aynı olan koşullarına bağlı olarak. Yani hiçbir şey değişmeyecektir. Sonuçta bizlerin de, kolumuzdaki saatin de hamuru aynıdır, zamanı başlatan ve tekilliğe (son ölüme) giden madde…

Madde yoksa zaman yoktur. En azından bilim böyle diyor.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close