Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Volkan Sabuncu
Volkan Sabuncu
1,592 UP
Üye
0

Zaman kaçıncı boyuta ait?

Zaman, kimi zaman beynimizi yakan, kimi zaman anlamsız gelen, yalnızca ileriye aktığını bildiğimiz enteresan bir kavram. Üst boyutsal bir oluşum alt boyutla etkileşime geçerse,alt boyuttaki gözlemci için anlaması zor bir deneyim olacaktır. Peki "Bir illüzyon" dediğimiz "Zaman", kendi bulunduğu üst boyuttan, 3.boyuta yansıyan gölgesi mi?
1,060 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Soruya görelilik teorisi açısından cevap verirsek zaman 4. Boyutu oluşturur. Ancak bir çok kişinin karşıtırdığı şey zamanın 4. Boyut olması görelilik teorisinin matematiğinin ortaya koyduğu bir durumdur. Yani gerçekten böyle bir boyut var mı yok mu kesin bir cevap veremeyiz. Ancak eğer 4. Boyut varsa tam da Einstein düşündüğü gibi zamanın akmıyor olması ve bunun zihnimizin bir ilizyonu olması mümkündür. Çünkü eğer 4. Boyuttan evreni görebilseydik iki olasılık söz konusu olurdu.

Birincisi: zamanı donmuş nehir gibi evrenin geçmişini tamamen bigbang de dahil görmemiz mümkün olurdu. Yani zamanda olmuş bitmiş bütün olaylar donmuş şekilde bu boyuttan görünürdü. Tabi akmayan bir nehir olarak ki zaten 'donmuş' olarak ifade ettiğimiz şey de budur. Ancak bu olasılığa dair Einstein düşündüğü şey geleceğin de donmus bir halde olması yani gerçekte zamanın hiç akmıyor olması ile geçmiş ve geleceğin bir bütün olmasıdır. Tabi bu durum da geçmiş de gelecek de dahi belirlidir veya belirlenmiş halde demek anlamı gelir. Zaman en baştan sona kadar hiç akmayan donmuş bir haldedir.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi ise geçmiş ve olmuş bitmiş olaylar yine yukarıdaki gibi görülebilirdi ancak bu olasılıkta farklı olan şey evrendeki zaman akıyorsa 4. Boyutta zamanın ışık hızında veya belki daha hızlı akıyor olmasıdır. Bu durumda Zamanın ışıktan hızlı akması evrenin ışıktan hızlı genişlemesinin bir sonucu olabilecektir. Bu ihtimalde evrenin 13.8 milyarlık yaşı sadece bir an hatta daha kısası bile olabilir.

Bizim zaman deneyiminiz ise her iki durumda da zihinlerimizin sadece bir ilizyonu durumunda olacaktır ki yaşam süremiz kozmik ölçekte sanise bile değildir. Bu durumda bilinçlerimiz için daha başka bir olasılık ortaya çıkar ki ona değinmiyorum.

Her iki olasılıkta görelilik teorisine göre ciddi bir ihtimal taşıyor.

205 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Günümüzde zaman, 5. boyutun kendisi olarak görülmekte. Ancak soruda geçtiği üzere bu rölatif bir deneyime bağlı tanım. Yani -bize göre- öyle olma ihtimali var. Kütlesi olan isimlerin maruz kaldığı yapay bir boyut. Bir cisim kütlesini kaybederse (ışık hızına ulaşırsa), zamana maruz kalmaktan çıkar. Sebep sonuç, önce sonra gibi nedensellik sona erer. Bir ışık fotonu için olduğu gibi.

Ancak boyutlar arası etkileşim asla gözden kaçırılmamalı. Bunu gözönünde bulundurarak yorum yapmamız gerekiyor. Kütle azaldıkça, maddesel özelliklerin geri plana gidip, dalgasal özelliklerin ön plana çıkması durumu, aslında boyutlar arası flu alanlara işaret ediyor. Yani bir parçacığın, her an heryerde olabilmesi nasıl mümkünse, üst boyutlarda da farklı kurallar bütünü işleyişi olmak durumundaymış gibi görünmekte. Sanki zaman boyutu bunu anlamamız önünde kurulmuş bir perde gibi durmakta. İlerleyen teknoloji sayesinde parçacık düzeyindeki etkileşimleri gözlemleyebiliyoruz, zaman gibi bir sınır yok. Ancak üst boyutu bu şekilde ele alamıyor olmaktan dolayı bir gizem varmış gibi. FREKANS, hız, rölativite gibi konuları daha iyi anlamaya başladığımızda bize sınır gibi gelen konuları aşabileceğimizi düşünmemiz gerekir. Aslında olmadığımızı bildiğimiz, rölatif olarak deneyimleyip, küçük miktarlarda yolculuk yapabildiğimiz (zamanda yolculuk ışık hızına ulaşmadan da yapılır, ışık hızına ulaşmış olmak zamana maruz kalma limitinden çıkmak oluyor) bu fenomeni teknoloji ve bakış açılarının gelişimi ile farklı yönlerden ele alabileceğimiz aşikar. Her dönemin deli saçmaları, sonraki dönemlerin gerçeği olmuştur malum.

Tüm Reklamları Kapat

120 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close