Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 30 Eylül
1

Zaman için neden evreni aşkın bir sabit olmasın?

Dünyadaki bana göre; dünya sabit hareket eden güneş, doğuyor, batıyor. Uzaydaki için ( dünyayı aşkın) tam tersi ve bu iki durumun göreliliği sadece algısaldır ve sabit ( aşkın) bir bilimsel gerçeği değiştirmiyor: Dönen dünya. Uzaydan bakan haklı. Zaman için neden evreni aşkın bir sabit olmasın ?
189 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 Ekim

Neden evrene aşkın (transcendent) bir zaman sabiti olmasın?

Hayır. Einstein'ın görelilik teorisine göre zaman evrensel bir sabit değildir. Zaman görecelidir yani bir gözlemcinin hızına ve kütleçekimsel etkilerine bağlı olarak değişir. Evren genelinde tüm gözlemcilere aynı şekilde uygulanan sabit bir zaman yoktur. Zaman genişlemesi farklı koşullardaki gözlemcilerin (örneğin farklı hızlarda ya da kütleçekimsel alanlarda) zamanı farklı deneyimlediklerini gösterir​.

Benim için Dünya'da; Dünya sürekli olarak güneşin doğup battığı bir yerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Evet. Bu, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu Güneş'in gökyüzünde doğup batması şeklinde algılanan bir olaydır. Dünya'dan gözlemlenen bu hareket doğru ve kişisel bir gözlemdir.

Benim için uzayda (dünyanın ötesinde) bu durumun tersi geçerlidir.

Hayır: Astronotlar uzayda zaman genişlemesi nedeniyle zamanı biraz farklı deneyimler ancak bu Dünya'daki durumun tam tersi değildir. Alçak Dünya yörüngesindeki astronotlar için de Güneş’in doğup batma olayı meydana gelir ancak Dünya’nın etrafındaki hızlı hareketleri nedeniyle bu olay daha sık gerçekleşir​.

Bu iki durumun göreliliği sadece algısaldır ve sabit bir bilimsel gerçeği değiştirmez: Dönen Dünya.

Tüm Reklamları Kapat

Hayır. Görelilik sadece algısal bir durum değil zaman ve mekânın doğasını etkileyen temel bir kavramdır. Zaman ve uzay, hareket ve kütleçekimi ile değişime uğrar. GPS uydularındaki zaman genişlemesi buna bir örnektir; bu uydular görelilik etkilerini hesaba katmak zorundadır​.

Uzaydan bakan haklıdır.

Hayır. Görelilik teorisine göre hiçbir referans çerçevesi diğerine göre üstün değildir. Hem Dünya'daki hem de uzaydaki gözlemci kendi bakış açılarına göre doğru olanı deneyimler. Görelilik ilkesi hiçbir gözlemcinin zaman ve hareket konusunda mutlak bir hak iddia edemeyeceğini savunur​.

Kaynaklar

  1. S. Perkowitz. Relativity - Time, Space, Mass | Britannica. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close