Saatin en eski bilinen örneklerine Antik Mısır Medeniyetinde rastlıyoruz. Güneş'in günlük ve yıllık hareketleri onlar için önemliydi, çünkü tarım ile uğraşıyorlardı. Ortaya koydukları bir kazığın gölge hareketi ile, gün doğumundan, gün batımına kadar olan zamanı ölçebiliyorlardı. Tabi bu saat geceleri çalışmıyordu, sonraları güneş saatlerini 12 kısma böldüler. Neden 12 derseniz onun da bir mantığı var. Gece geçişini de takip etmek istemişlerdi ve göklerin çemberini oluşturan 36 yıldız kümesi gözlemlemişlerdi, bunların 18 tanesi gece dönemine denk geliyordu, fakat 3 tanesi gün doğumunda, 3 tanesi gün batımında alacakaranlık dönemine denk geliyordu ve bunları çıkardılar, geriye 12 kaldı, takım yıldızların ufukta belirme sırasına göre, gecenin ilerleyen zamanını da belirlemiş oldular. Sonradan bunu basitleştirdiler, gece ve gündüz toplam 24 döneme bölündü.
60 dakika ve 60 saniye olayına gelirsek; Eski medeniyetler günümüzdeki gibi onluk sayı sistemi değil, 12'lik ve 60'lık sayı sistemi kullanıyorlardı. Baş parmağınız hariç, diğer 4 parmakta 12 boğum vardır. 60 aynı zamanda 10, 12, 15, 20, 30'a bölünebilen en küçük sayıdır. Bu durum zamanı daha küçük birimlere bölmek için kolaylık sağlamıştır.
[1]
Kaynaklar
- S. Çağlar. Bir Gün Neden 24 Saat, Bir Saat Neden 60 Dakika?. (24 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı