Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Murat 1480
Murat 1480
1,552 UP
Üye
1

Yunanlılar Bizanslı mıdır?

1,165 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

[1] Roma imparatorluğu, Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu olarak 395 yılında ayrıldı ve Büyük Konstantin olarak bilinen Constantinus tarafından kuruldu. Roma İmparatorluğunun bölünme nedeni: Doğuda Perslerin ve Tuna Irmağı'ndan gelen Germen ve Slav halklarının (kavimler göçü denilen olaylarında başlangıcı) saldırılarına karşı koyabilmek için ve Roma'nın uzak kalması nedeniyle, daha yakında bulunan bir merkezden etkin savunma yapılabilmesi için kurulmuştur.

Roma İmparatorluğu her ne kadar kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olsa da Yunan Halkı çoğunluktaydı. Önceleri Latince olan dilleri zamanla Yunanca'ya ve Yunan Harflerine dönüşmüştür. Sunuç olarak Doğu Roma Halkları ve özellikle İstanbul'da yaşayanların çoğunluğu Yunan Halkındandı.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Anonim. Bizans İmparatorluğu (Doğu Roma İmparatorluğu) | Tarihi Olaylar. Alındığı Tarih: 30 Mart 2023. Alındığı Yer: Tarihi Olaylar | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Göksu
Otodidakt

Kısa cevap: Hayır.

Uzun cevap aşağıda:

Günümüzdeki ulus ve kültür kavramları çerçevesinden geçmişe baktığımızda her Yunan Bizanslı, her Bizanslı da Yunan gibi görünebilir ("Yunanlı" diye bir kavram yok, yanlış kullanım). Ancak bu yanlış bir bakış açısı olur. Tarihte hiçbir Yunan Bizanslı değildi ve hiçbir Bizanslı da Yunan değildi.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak lazım: Bizans diye bir devlet yok. "Bizans" terimi, tarihçilerin neyden bahsettiklerini daha açık anlatabilmek için, Roma İmparatorluğu'nun belirli bir dönemine verdikleri isim. Dolayısıyla Bizans diye bir imparatorluk, devlet, siyasi yapılanma hiç var olmadı. Orası Roma İmparatorluğu devletiydi. "Doğu Roma" imparatorluğu da değil. Bu insanlar kendilerine yalnızca Roma İmparatorluğu dediler. Doğu veya Batı olarak isimlendirilmesi yine tarihçilerin kolaylık olsun diye uydurdukları bir klasman.

Peki, bizim Bizans olarak adlandırdığımız Roma İmparatorluğu'nun coğrafi olarak doğu alanlarındaki Yunanlar neydi?

Hiçbir şey değillerdi çünkü o dönemlerde Yunan, Yunanlı, Yunanistan gibi kavramlar yoktu. Örneğin M.S. 1100'lü yıllarda Atina'ya gitsek ve Yunan, Grek, Helen gibi kavramlardan bahsetsek, çok yüksek ihtimalle ne dediğimizi bile anlamayacaklardı. Henüz Helen, Yunan, Grek gibi böyle bir ulus birliği düşüncesi oluşmamıştı. Bu düşünce taa 1700'lü yılların sonuna kadar da oluşmayacaktı. "Yunan" Halkı diye bir şey yoktu. Dillerine bile Yunanca denmiyordu, o dilin adı "Koine" idi.[1]

Günümüzdeki Yunanistan coğrafyasının 1000 yıl öncesine gitsek ve yoldan geçen birine nereli veya ne olduğunu sorsak, ya doğduğu köyü söyleyecek, ya bağlı olduğu şehri söyleyecek (mesela "Korintliyim" diyecek) veya Archē tōn Rhōmaiōn (yani Roma İmparatorluğundan) daha da basitçe Romaioi (Romalı) diyeceklerdi.

1204 yılında, Konstantinopolis şehri 4. Haçlı Seferi sırasında işgal edilip imparatorluk dağıtıldıktan sonra, Roma İmparatorluğu günümüz Yunanistan coğrafyasıyla sınırlı kaldı. Bu dönemde, Haçlı İşgali sonrası kurulan Latin krallığına bir tepki neticesinde ilk defa geriye kalan Roma halkını tanımlamak için Helen ismi kullanıldı. "Onlar Latin ise biz de buyuz" deme ihtiyacı hissettiler. Ancak imparatorluğun Konstantinopolis'te tekrar tesis edilmesinden sonra bu Helen mantığı da unutuldu ve tekrar canlanması 600 yıl sürdü.

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Koine | Ancient Greek Language. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close