Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elşən Şərifzadə
31 Mayıs 2023 Üye
1

Yumurtada bebeğini doğuran hayvanlar eskiden memeliler gibi mi doğuruyordu? Nasıl?

378 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
31 Mayıs 2023 Jeomorfolog

[1]Söylediğinizin tersi oldu. Eskiden yumurtadan bebeğini doğuranlar, şimdi memeli şeklinde doğuruyor.

Yaklaşık 230 milyon yıl önce ara geçiş formlarının fosillerine rastlamaya başlıyoruz. Günümüzde bile ara geçiş özelliğini hala koruyan beş tür vardır. Bunların en çok bilineni ornitorenklerdir, doğum yapmak yerine hala yumurtlar ve tek deliklilerdendir. Fakat yavrularını memeli şeklinde büyütür. Diğer dördü ekidnelerdir (dikenli karıncayiyengiller).

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Evrim Teorisi Online. 17) 200 Mil. Yıl Önce İlk Memelilerin Evrimi – Evrim Teorisi Online. Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Teorisi Online | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
31 Mayıs 2023 Araştırmacı

Yumurtada bebeyini doğuran hayvanlar eskiden memeliler gibi doğuruyormuş sorunuzun cevabı için web araması yaptım. Bulduğum bilgilere göre, yumurtada bebeyini doğuran hayvanlar Theria adı verilen bir memeli alt sınıfına aittir. Bu alt sınıfın iki ana grubu vardır: Keseliler (Metatheria) ve Eteneliler (Eutheria). Keseliler, yavrularını çok erken bir gelişim aşamasında doğurur ve onları keselerinde büyütürler. Eteneliler ise yavrularını plasenta aracılığıyla anne karnında daha uzun süre tutar ve daha gelişmiş bir halde doğururlar.

Theria grubunun kökeni yaklaşık 160 milyon yıl öncesine dayanır. Bu gruptan önceki memeliler ise Prototheria adı verilen bir alt sınıfa aittir. Bu alt sınıfın günümüzde yaşayan tek temsilcileri ornitorenk ve ekidnelerdir. Bu hayvanlar yumurtlayarak ürerler ve memeleri yoktur.

Theria grubunun Prototheria grubundan nasıl ayrıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı fosil kanıtları ve moleküler veriler, Theria grubunun Prototheria grubundan diş yapısı, kromozom sayısı, genetik kodlama ve plasenta gelişimi gibi bazı özelliklerle farklılaştığını göstermektedir. Bu farklılaşmanın sebepleri arasında çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, avcılardan korunma stratejileri ve rekabet gibi etmenler olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. Türkoğlu. Doğuran Memeliler (Theria). (10 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close