Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Yoldan geçen birine evrimi tek bir cümle ile nasıl anlatırız?

Ben bunu yapmaya çalışınca beni tersleyip ben maymundan gelmedim diyorlar. Sorumun amacı bir insan ile evrim hakkında konuşunca direk tersliyorlar bunun nedeni nedir?
216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Yoldan geçen birine evrimi tek bir cümle ile anlatamazsınız. Zaten evrimin geniş kitlelerce kabullenilmemesinin nedenlerinden biri bu. Zeki, eğitimli, belirli bir algı gücüne sahip olmayan insanların evrimi bir türlü anlayamaması. Genel halk her şeyin, hayatın, dünyanın bir cümle ile anlatılıp hiç yormadan çözümlenmesini istiyor. Ama gerçekler her zaman böyle olmuyor. Yarı mecazi olarak evrimi bir cümle ile anlatmaya çalışsanız da zaten karşınızdaki, yapacağınız sembolizme alakasız bir itirazla cevap verir genelde. Atıyorum "çevre şartları ne kadar sertse ağacın kabuğu o kadar kalınlaşır, işte evrim" deseniz "ince kabuklu ağaçlar evrim geçirmiyor mu?" diye sorabilir. Aslında sizin örneğinizdeki kasıt başka bir şey.

Evrim konusu açılınca hemen terslenmenizin sebebi de evrimin, dinlerin bazı yanlışlarını ortaya çıkarmış olması. Dinler insanın topraktan yaratıldığını ve Adem'in ilk insan olduğunu söylüyor. Evrim ise bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. O nedenle dindar insanlar evrimi, daha ne olduğunu anlamadan ret eder, çoğunluk ediyor. Kabul edenler de fazla kurcalamaz, irdelemez çünkü irdeledikçe dinlerin zayıflıkları, yanılgıları ortaya çıkar. "Fazla kurcalamayacaksın" söylemi oldukça geçer akçedir bu coğrafyada. Sebep de bu.

Tüm Reklamları Kapat

"Ben maymundan gelmedim" itirazı da konunun tamamen duygusal bir motivasyonla ele alındığının ispati gibi. Maymundan değil aslandan geldik desen kabul edecek o kişi muhtemelen. :)

Bilim, ilgilendiği konunun duygusal, sosyal, psikolojik, sosyolojik açılımlarına bakmaz. Gerçek ne ise onu söyler. Hoşumuza gitse de gitmese de. Bu açıdan her zaman kontrol altında tutulmuştur. Galileo, kendisini yargılayan engizisyonda yer alan arkadaşına teleskobu gösterip "gel kendin bak, gerçeği kendin gör" dediğinde "bakmam! Onun içinde şeytan var!" cevabını almıştı. İşin özeti bu. Dindar insanlar (herhangi bir dine istinaden söylemiyorum. İslam, Hıristiyanlık, Musevilik fark etmez) evrimi okumaz, araştırmaz, incelemez. Çünkü inançlarını sarsan bir şey bu. Israr etmeyiniz. Bırakın onları mutlu eden yalanlara inansınlar.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Ortam koşullarına en iyi uyum sağlayan hayatta kalır ve onun nesli yürür"

evrimin en basit dille ifadesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Tartışacaksanız da evrimin:

1) doğal seçilim

Tüm Reklamları Kapat

2) mutasyon

3) kalıtım

prensibine dayandırarak anlatmalı. Sars-Cov-2'nin mutasyonları zaten güncel bir örnek oluşturuyor.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close