Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Curiosity 01010101
Üye
0

Yokluğun varlığı, varlığın yokluğu mudur?

1,446 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu tip paradokslar, felsefenin ve gayet ciddi araştırmaların konusu olsa da bence aslında tamamen kavram karmaşası örnekleri ve pozitif bilime ve gerçeklere zerre kadar faydaları da yok. Hatta geniş kitlelerin, felsefeden soğumasının da nedenlerinden biri.

Bu cümle de tamamen kavram karmaşası örneği. Yokluk ve varlık, birbirinin zıttı olan kelimeler. Yani aslında yokluk, var olamaz. Yoksa yoktur, bu kadar. "Kırmızı yokluk" gibi bir tamlamayı yazıp söyleyebiliyor olmamız, onun gerçek ya da var olduğu anlamına gelmez. "Kıpkırmızı bir okyanus" gibi bir şey bu. Öyle bir şey yok.

Bu nedenle "yokluğun varlığı" diye bir durum, gerçek hayatta olanaklı değil. Bu sadece bir kelime grubu. Bir söylem. Varlığın yokluğu da öyle. Bir şey varsa, vardır. Ona "yok" demek kendi içinde çelişkili.

Tüm Reklamları Kapat

Sayfalarca yazılabilir bunun üzerine. Binlerce başka, aslında anlam barındırmayan ama anlamı varmış gibi görünen kelime sarf edebiliriz. Ama hiç bir yere varamayız. Gereksiz ve yorucu bir çabadır bu.

Ki yaratıcının varlığı üzerine dönen sohbetlerin de bir çoğunun bu yapıda olması zaten yeterince sıkıcı. Tamamen kelime oyunları. Yaratıcı ya vardır ya da yoktur. Biz istediğimiz kadar kelime oyunu yapalım. Bu da bir türlü anlaşılamıyor.

226 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aiden Wells
Aiden Wells
2,903 UP
Amatör müzik yapımcısıyım

Görüşümce, her şey var olmak zorundadır. Bir şeyin yok olması için, yokluğunun var olması gerekir. Bir şeyin var olması için ise varlığının var olması gerekir. Olay bir kelime veya kavram olayı değil. Var olan şeyin varlığı var ise, yok olan şeyin de yokluğu var olur. Hiçbir şeyin olmadığı ortamda, hiçliğin varlığı hakimdir. Dolayısıyla varlığın yokluğunun varlığı vardır. Her ne kadar paradoks gibi dursa da aslında oldukça basit. Her şey var. Varlığın yokluğu bile... Yokluğun yokluğu mümkün değildir. Bir şeyin yok olması için, yokluğu var olmalıdır.

Bunlar tamamen kendi düşüncelerimdir. Tamamen yoruma açıktır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close