Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melisa Şahin
Melisa Şahin
20K UP
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
6

Ödüllü Soru Yıldızların enerjisi sayesinde yaydığı ışığı nasıl görürüz?

Evrendeki her şeyin bir sıcaklığı varsa sıcaklığı olan her şeyin bir enerjisi varsa ve enerjisi olan her şey bir ışık kaynağı ise bizim yaydığımız kızılötesi ışınlar insan gözüyle görülmüyor ama yıldızların yaydığı ışıklar nasıl görülüyor?Bu sıcaklığın fazla olmasıyla,insan gözüyle ya da dalga boyuyla mı ilgili sizce?
535 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 3 gün önce

Bildiğim ve üzerine düşündüğüm bir yerden sormuşsunuz, hemen cevaplayayım. Herhangi bir nesne sadece belli bir frekanstan gelen ışığı emer. Başka bir maddenin ışık seçimi başka olacaktır. Işıkla kimya arasında doğal bir yansıtma ilişkisi vardır. Gama ışınları gibi bazı frekansları tüm nesneler emer. Eğer gama ışını veren bir el fenerimiz olsaydı, çıkardığı ışık, yolu üzerindeki hava tarafından emilirdi. Uzaydan gelen ve dünyanın atmosferinden çok daha uzun bir yolculuk yapan gama ışınlarıyla, nükleer silahlar gibi bazı nesnelerin çevreleri dışında çok karanlık olacaktır. Eğer gökadamızın merkezinden gelen gama ışınlarını görmek istiyorsanız, aygıtlarınızı uzaya göndermeniz gerekir. X ışınları, morötesi ışık ve kızılötesi frekansların çoğu için de benzedi bir durum söz konusudur. Öte yandan görünür ışık birçok nesne tarafından emilmez. Örneğin hava genelde görünür ışığa karşı geçirgendir. Dolayısıyla, görülebilir frekanslardaki ışıkta görebilmemizin nedenlerinden biri, bunun atmosferi geçerek bulunduğumuz yere ulaşabilecek türden bir ışık olmasıdır. Gama ışınlarının her yeri kapkaranlık yaptığı bir dünyada gama ışınıyla gören gözlere sahip olmak pek de işe yaramayacaktır. Demek ki doğal seçilim işini iyi bilmektedir. Görünür ışıkta görmemizin diğer nedeni, güneşin enerjisinin çoğunu bu şekilde göndermesidir. Gerçekten de insanın gözünün en duyarlı olduğu olduğu ışık güneşin en parlak olduğu tayfın şarkı bölgesindeki frekanstır. Çok sıcak bir yıldız , ışığının çoğunu morötesi, çok soğuk bir yıldız ışığının çoğunu kızılötesi frekansta yayar. Ancak bazı yönlerden ortalama bir yıldız olan güneş ışığının çoğunu görünür frekansta yayar.

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Miraç Arda Cantürk
Uzay ve astronomiye ilgi duyuyor, bu alanda araştırmalar yapıyorum. 9 saat önce

Yıldızlar, evet, ısı yayar ve bu ısı, ışık olarak gözlerimize ulaşır. Ancak burada önemli olan, yıldızların yaydığı ışığın bizim gözümüzün algılayabileceği dalga boyları aralığında olmasıdır. İnsan gözü, yalnızca belirli dalga boylarındaki ışığı görebilir. Bu aralık, 'görünür ışık' olarak adlandırılır ve yaklaşık 400 nm ile 700 nm arasındaki dalga boylarındaki ışığı içerir. Yıldızlar ise, çok daha geniş bir spektrumda ışık yayar, ancak bu ışığın bir kısmı bizim gözümüzün görebileceği dalga boylarında bulunur.

Örneğin, bir yıldızın yüzeyi genellikle 5.000-6.000°C civarında sıcaklığa sahip olabilir ve bu sıcaklık, yıldızın yaydığı ışığın büyük kısmını görünür ışık dalga boyları aralığında tutar. Bunun dışında, düşük sıcaklıklarda olan nesneler (örneğin insanların yaydığı kızılötesi ışınlar) görünür ışık dalga boylarının dışında kalır ve dolayısıyla gözümüzle görülmezler.

Sonuç olarak, evet, enerji ve ışık yayılması arasında bir bağlantı var, ancak gözümüzün algılayabileceği ışık türü, hem sıcaklık hem de dalga boyu ile doğrudan ilişkilidir.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close