Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yetenek kalıtsal mıdır?

Yetenek doğuştan geliyorsa kalıtsal olması gerekmez mi? ama yetenekli bir ressamın çocuğu da resime yetenekli olmuyor.baska örnekler de verilebilir.
6,681 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuygur Can Seçkin
Moderatör

Yetenek kalıtsaldır. Ancak yetenek bir zanaati seçmek ya da o konuda uzmanlaşmak için gereken tek şart değildir.

Yetenek dendiğinde genellikle sanat dalları akla gelse de yetenek sadece sanat dallarında geçerli değildir. Matematik için de, bilim dallarının izahlarını, doğanın ve evrenin işleyiş algoritmalarını algılayabilmekte avantaj sağlayan doğuştan gelen eğilimler de birer yetenektir. Dolayısı ile aslında deha, üst düzey bir yetenek olarak kabul edilebilir.

Yetenek sadece öğrenme hızını belirleyen bir faktördür. Matematik ve sanal algısı doğuştan yüksek olan bir çocuğun matematik öğrenme hızı, matematiğe eğilimli olmayan bir çocuğun öğrenme hızından çok daha yüksek olmaktadır. Ancak hayattaki başarı ve üretilen ürünlerin veriminde asli kriter yetenekten ziyade o konu üzerinde ne kadar çok çalışılıp, çalışılmadığı ve konu üzerine ne kadar uzun süre odaklanıp odaklanılmadığıdır. Dolayısı ile tavşan-kaplumbağa hikayesindeki gibi, yetenekli ama çalışmayan birini, yeteneksiz ama çok çalışan biri rahatlıkla geçebilir. Ancak hem yetenekli hem de çok çalışan birini, aynı dalda çok çalışmasına rağmen yeteneksiz birinin geçmesi pek mümkün değildir. Usain Bolt ve en az onun kadar çalışmasına rağmen, Usain Bolt'un genetik altyapısına, anatomik yatkınlığına sahip olmadığı için onun rekorunu kıramayan rakipleri gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Yetenek sosyal bir olgu gibi gözükse de, temeli beyin yapısına yani genetiğe dayandığı için kuşaktan kuşağa aktarımı da, yine tıpkı kalıtsal özellikler olan göz rengi, saç rengi gibi bir özelliktir.

Nasıl ki ebeveynleri kahverengi gözlü olmasına rağmen, çok daha önceki kuşaklardan miras kalan renkli göz geninin baskın olmasından dolayı kendi renkli gözlü olan insanlar olduğu gibi, ebeveynleri örneğin yetenekli ressamlar olmasına rağmen kendinin çizim yeteneği olmadığı insanlar da vardır.

Yetenek genetik altyapı ile kurulan beyin yapısına bağlı olduğundan dolayı, beyin yapısı da statik bir yapı olmadığından, dinamik bir yapı olduğundan dolayı, aynı konu üzerine odaklandıkça ve aynı konu üzerinde pratik yaptıkça kendi kendini geliştiren ve mevcut nöral ağları spesifik olarak o konuda uzmanlaştıracak şekilde geliştirdiği için, yetenek doğuştan gelen bir özellik olmasına karşın, zamanla geliştirilebilir, kullanmadıkça da bir nebze de olsa körelebilir bir eğilimdir.

Ebeveynlerin genetik mirası alt neslin genetik altyapısı için asli belirleyici kriterdir ancak bireysel eğilimler için gerekli olan tek ve yeterli şart değildir.

Sevgiler.

2,163 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close