Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Yerçekimsiz ve hava sürtünmesiz ortamda tüm cisimler aynı hızda düşüyor. Peki bu nasıl oluyor? Kinetik enerdi kütleye bağlıysa farklı kütledeki cisimler nasıl aynı hızda düşer?

Kinetik enerji kütleye bağlıysa nasıl farklı kütleli cisimler aynı hızda düşüyor?
890 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hamid Şeker
Hamid Şeker
1,715 UP
Fizik öğrencisi

Aslında bu basit bir 11. Sınıf fiziği bilgisi ile anlaşılabilir.

Herhangi bir cisim belirli bir yükseklikten bırakınca m.g.h (m: kütle, g: yer çekimi ivmesi, h: yükseklik) kadar potansiyel enerji ile bırakılmış olur. Bu cisim tabana doğru ilerledikçe sürtünme olmadığından dolayı tüm potansiyel enerji yavaş yavaş kinetiğe dönüşecektir. Yere çarptığı an elde ettiğimiz kinetik enerji ise bildiğimiz basit 1/2.m.v² (m: kütle, v: hız) kadar olur.

Tüm Reklamları Kapat

Mekanik enerji eşitliğinden dolayı sürtünme olmayan ortamlarda bahsettiğimiz örnekteki potansiyel ve kinetik birbirine denk olur.

Eğer eşitliği yazacak olursak 1/2.m.v² = m.g.h olur ve m'lerin bölünerek denklemde bir önemi kalmadığı anlaşılır. Bu da kütlenin bir önemi olmadığını kanıtlar.[1]

Kaynaklar

  1. Emre Yılmaz. Kinetik Enerji Ve Potansiyel Enerji Arasındaki Fark Nedir? - Aydınlatma Portalı. (23 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Aydınlatma Portalı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bunu anlayamama nedenimiz ağırlık kavramına dair dünyadaki algılarımız ve kökleşmiş deneyimlerimizdir. Kütle ağırlık değildir. Ağırlık doğrudan cismin özelliği de değildir. Biz ağırlık kavramını (cismi kaldırmaya dair dünyadaki deneyimlerimiz nedeniyle mutlak bir kavram veya özellikmiş gibi) cismin kendi özelliği sanarız böyle algılarız ama hayır ağırlık cismin üzerindeki kütle çekim etkisi ile ortaya çıkan bir durumdur. Örneğin dünyada çok ağır algıladığımız cismin ağırlığı ayın yer çekimi dünyadan az olduğundan orada bu kadar ağır gelmeyecektir. Bu nedenle dünya üzerindeki spesifik şartlar (hava sürtünmesi vs) aradan çıkınca bütün cisimler aynı hızda düşerler. Bu da bizim kökleşmiş deneyimlere dayalı algılarımızın nasıl hatalı algılara ve değerlendirmelere neden olacağına iyi bir örnektir.

Kinetik enerji ise cismin hızlanması ile ortaya çıkar. Bu da esasen evrenin (uzay dokusunun) cismin hızlanmasına karşı gösterdiği dirençle ortaya çıkan bir durumdur. Cismin uzay zamanda konum değiştirmesi öyle görünüyor ki ivmelenmeye bağlı, ivmelenme ve hızlanma ise cismin iç enerjisinin artmasına bağlı. (Veya diğer bir deyişle cismin kütlesinin artmasına neden oluyor) Burada o halde konum değiştirme de evrende algıladığımız gibi gerçekleşmiyor gibi duruyor. Eğer cisim ve evren bir bütün ise bu durumda cisme ivmelenme için verilen enerji cismin üzerine kurulu olduğu uzay zaman ağında (dokusunda) enerjisini artırarak a konumundan b konumundaki ağa (dokuya) geçmesine (bir nevi sıçrama da diyebiliriz) neden oluyor demektir. Zaten Einsteine göre kütleli cisim ışık hızına yaklaştıkca hareket yönüne doğru spagetti gibi ezilmeye başlar. Bu da uzay zaman dokusu üzerine kurulu cismin sıkışması veya boyunun kısalmasına neden olur. Cismin enerjisi artıkça bu da demektir ki evren ve cisim bir bütün olduğundan cismin üzerine kurulu olduğu uzay zaman dokusu da sıkışıyor ve büzüşüyor demektir kütlenin artması ile ki bu da kütle çekime dair doğal bir sonuçtur zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Yine hızlı bir araba duvara çarptığında ezilmesinin nedeni doğrudan duvarın sertliği değildir. Bu da bir algı yanılmasıdır. Aslında arabanın artan iç kinetik enerjisi nedeniyle aniden durması nedeniyle araba kendi kendinin ezilmesine neden olmuş olur.

Bütün bunlar algılarımıza bağlı tanımlarımızın ne kadar hatalı olabileceğini ve bizi yanıltabileceğini ortaya koyar.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close