Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Yerçekiminin yoğunluğun, ışık hızı ve yönüne etkisini biliyoruz Işık hızını nereden nereye kaç defa ölçtük, nasıl bu sonuca vardık, sizce sağlıklı mı?

441 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Sorunuz çok ilginç. Yerçekiminin yoğunluğunun, ışık hızı ve yönüne etkisini biliyoruz çünkü Einstein’ın genel görelilik teorisi bunu öngörüyor. Bu teoriye göre, kütleli cisimler uzay-zamanı bükerek yerçekimi alanları oluşturuyorlar. Işık da bu alanlardan etkilenerek sapıyor veya kırılıyor. Işık hızını nereden nereye kaç defa ölçtük sorusuna gelince, bunun için birçok farklı yöntem kullanılmıştır. Astronomik ölçümler, uçuş zamanı teknikleri, elektromanyetik sabitler, boşluk rezonansı ve interferometre gibi yöntemlerle ışık hızı ölçülmüştür. Bu sonuca nasıl vardık sorusuna ise, bunun için ışığın yayılımını ve elektromanyetizmayla olan bağlantısını incelemek gerekir. Işık elektromanyetik bir dalga olarak tanımlanabilir ve Maxwell denklemleriyle açıklanabilir. Maxwell denklemleri ışığın boşlukta sabit bir hızla yayıldığını gösterir. Bu hızın değeri ise yaklaşık olarak saniyede 299.792 kilometredir. Sizce sağlıklı mı sorusuna ise, bu konuda kesin bir cevap vermek zor. Işık hızının ölçümünde belirsizlikler ve hatalar olabilir. Ayrıca ışığın yayılımı ortama göre değişebilir. Örneğin su veya cam gibi ortamlarda ışık hızı azalır. Bu nedenle ışık hızının kesin bir değer olduğunu söylemek yanlış olabilir. Ancak şimdilik elimizdeki en iyi teori genel görelilik teorisidir ve bu teoriye göre ışık hızı evrenin temel bir sabitidir.

Kaynaklar

  1. phys.boun. Yerçekiminin Klasik Tarihçesi. Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2023. Alındığı Yer: phys.boun | Arşiv Bağlantısı
  2. kozand. Yerçekimi Işıktan Hızlı Mı? >> Fizikçiler Görelilik Teorisini Nötron Yıldızıyla Test Ediyor » Kozan Demircan. (3 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Demir
Yunus Demir
4,198 UP
Elektrik&Elektronik Mühendisi

Işık hızı Maxwell denklemlerinin bir sonucu olarak doğmuştur. bu denklemlerdeki elektrik yüklenebilirliği sabiti ve manyetik geçirgenlik sabiti çok hassas şekilde ölçülebilmiştir. Bu iki sabit bir kaç matematiksel işlemle bize bir hız değeri vermektedir.[1] Bu hız elektromanyetik dalgaların vakum ortamında kendisini sürdürebilmesi için sahip olması gereken hız değeridir(yaklaşık 3 milyon m/s). yapılan deneylere ya da ışık hızı ölçme deneylerine gelirsek, mesela Michelson-Morley deneyi. Bu deney aslında ether maddesinin varlığını ve ışık hızının değişkenliğini ortaya koymak için yapılmıştır ama başarısız olmuştur. Danimarkalı gökbilimci Ole Roemer Jüpiter'in uydularını gözlemlerken ışık hızını hesaplamaya çalışmıştır. Ayrıca Hippolyte Fizeau ve Leon Foucault'un yaptığı deneyleri de araştırmanı öneririm.

Kaynaklar

  1. WikiHow. How To Derive The Speed Of Light From Maxwell's Equations. Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2023. Alındığı Yer: WikiHow | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close