Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Yemek yerken su içmek kilo aldırır mı?

40,308 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
115K UP
Hemşire yardımcısı, yerli-yabancı kaynaklardan tıp okuru

Öncelikle soruyu okuyunca biran garipsedim çünkü okuduğum bazı sağlık kitaplarında ve almış olduğum derslerde (örnk: Akıllı Bağırsak, Uzun Ömrün Kısa Rehberi vb...) yemek yerken su içmenin sindirimi kolaylaştırdığı ve bize birçok fayda sağladığı anlatılmaktaydı hatta zayıflamaya yardımcı olduğunu dahi söyleyen kaynaklar vardı.

Konu hakkında yapmış olduğum araştırma sonucunda olayın çok yanlış anlaşıldığını gördüm. Zararlı olduğuna dahil sunulan argümanların eksik veya hatalı bilgiden kaynakladığı düşünüyorum. Yemek yerken su içmenin zararlı olduğunu iddia edenlerin teorileri şunlar;

Tüm Reklamları Kapat

  • Su veya içilen içeceklerin mide asidi ile karışması ve besinlerin sindiriminin bu yüzden verimli olmaması (mide asidik ph seviyesinde oynama, verimli parçalanma olmaması, sindirim enzimlerinin bozulması),
  • Vücuda giren sıvıların katı gıdalarla karışıp (sindirilmeden) birlikte hemen dışarı atıldığı çünkü midede suyun çok durmadığı,
  • Yemek yerken su içmenin şişkinlik, kabızlık ve kilo ardırdığı

Öncelikle söyleyeyim ki bu iddiaların hepsi yanlış veya eksik sunulmuş nedeni şu sindirim dediğimiz olay ağızda başlar ve ince-kalın bağırsağa kadar uzanır yani besinler midede sindirilir demek kesinlikle yanlıştır bunun dışında diğer hatalar sırasıyla şöyledir:

  1. Yemekler ağızda tükürük ile ardından midede asit, safra enzimleri ile sonrada ince bağırsakta villuslarla ardından da kalın bağırsakta işlenerek atılır dolayısıyla temel iddia burada yanlışlara başlar,
  2. Suyun midede sindirim sularını sulandıracağı fikri birkaç nedenden dolayı yanlıştır. İlk olarak, su midede oldukça hızlı bir şekilde emilir (10 dk gibi), dolayısıyla su, enzim aktivitesini engellemeyeceği gibi ph dengesini de bozmaz,
  3. Tükettiğiniz herhangi bir şey - yiyecek veya içecek - mideyi biraz daha az asidik hale getirirken, o yemeği sindirmek için vücut ihtiyaç duyduğu kadar asit üreterek yanıt verir haliyle asitte azalma olursa vücudumuz asidik ortam oluşturmaya devam edecektir başlangıçta ortam ne ise öyle kalmaz,
  4. Katılar ile sıvılar midede aynı sürede durmaz bu yüzden aynı anda mideden çıkması da mümkün değildir.

Yemek sırasında içme suyu, özellikle yiyecekleri yumuşatmaya ve yemek borusundan aşağı indirmeye yardımcı olabileceğinden çiğneme ve yutma aşamalarında sindirime yardımcı olabilir. Yemek sırasında su içmek ayrıca tokluk hissine katkıda bulunabilir çünkü bizler yemek yemeye başlayınca Leptin ve PPY artar ve açlık azalır ve su midede kısa da olsa yer kapladığından bu konuda fayda sağlar, araştırmalar yemekten önce ve arasında su içenlerin diyetlerinde bir öğünde daha az yemek yeme eğiliminde olduklarını göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

İçme suyu midenizin sindirime ve besin emilimine yardımcı olan yiyecekleri sıvılaştırmasına yardımcı olur; dışkıyı yumuşatarak ve sindirim sisteminizi yağlayarak kabızlığı ve şişkinliği de önleyebilir. Yemek yerken su içmek yeme sürecini yavaşlatır bu yüzden daha sağlıklı ve kontrollü bir beslenme sunar.

Sağlıklı bir birey isek yemekten önce, sırasında ve sonra su içebiliriz lakin farklı rahatsızlıklarımız varsa (özellikle gastroenterolojik) bir uzmana danışmakta fayda var.

15,920 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Healthline. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Health.com. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Mayoclinic Akademik Tıp Merkezi. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close