Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yatağı yatıp üstümüze battanniye örttüğümüzde zamanla ısınırız. Peki ya bu ısınmanın sebebi sera etkisinne bir örnek olarak verilebilir mi?

Belki tam olarak aynı olmasa da benzer olaylar, vücüdumuzdan yayılan kızılötesi ışınlar battaniyeden çarpıp içeriye geri yansıyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Konu olarak sanırsam tam olarak "Fizik&Kuantum" olmuyor ancak en alakalı kategori bu olduğu için "Fizik&Kuantum" u seçtim.
2,234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Gibi gibi... Ne tam olarak evet ne tam olarak hayır. Materyallerin bazıları kızılötesini yansıtır, bazıları yansıtmaz. Battaniyeye bağlı olarak değişir. Fakat muhtemelen battaniyenin sizi ısıtma nedeni, ısı transferine karşı bir izolasyon sağlamasıdır. En domine faktörün bu olacağını düşünüyorum. Lakin!

Space Blanket
Space Blanket

Hipotermi geçiren kişilere alüminyum folyo gibi bir battaniye verildiğini görmüş müydünüz? Bunlara space blanket (uzay battaniyesi) de denir. Çok hafif ve kompakt olabildiklerinden dolayı uzay uygulamalarında da çok kullanılırlar. İşte bunlar termal radyasyonu içeride tutarak sizi ısıtan tasarımlardır. Fakat bunun da tek olayı elbette bu değil, su buharı gibi birçok şeyi de içeride tutarak buna katkıda bulunuyor.

Birçok faktör olması nedeniyle (en başta materyal farkı) bunu tam olarak şu şu kadar etkiler şekline indirgemek mümkün değil. Lakin iki şekilde de sıcak kalmanın mümkün olduğunu bilmek önemli.

Tüm Reklamları Kapat

265 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Diğer iki dostumuz betimlemeyi çok literal almışlar, dolayısıyla cevapları anlaşılır (ve çok doğru); ancak bu sahanın duayenlerinden Katherine Hayhoe, tam da bu betimleme ile anlatıyor küresel ısınmayı. Çünkü anlaması gerçekten çok kolay ve çok köklü bir yanlış anlaşılmaya mahal vermiyor.

Battaniye (diğer cevaplarda söylendiği gibi) vücudumuzdan yayılan ısıyı hapsederek bizi ısıtıyor, kendisi sıcaklık üretmiyor (eğer elektrikli değilse). Sera gazları da, yüzeyden yansıyan Güneş ışınlarını içeride hapsederek benzer bir ısınma etkisi yaratıyor. Dolayısıyla çocuklara veya konudan bihaber insanlara anlatırken, battaniye betimlemesi harika bir benzetme bence. Şuradaki yazımda ben de böyle anlatmıştım:

"Peki sera gazları nasıl bu etkiye sebep oluyor? Çok basit. Soğuk bir kış günü, üzerinize bir battaniye attığınızı düşünün. Ne olur? Isınırsınız, değil mi? Aslında battaniye sıcak değildir! Vücudunuzun etrafa yaydığı ısının üzerini örterek, battaniye ile sizin aranızdaki havanın ısınmasını sağlar. Yoksa battaniye size ısı vermez (elektrikli battaniye falan değilse). Isıyı hapsederek, vücut ısınızın odaya saçılmasına engel olur. Peki, bir battaniye daha aldınız üzerinize... Sonra bir tane daha... Sonra bir tane daha... Ne olacak? Artık odanın soğukluğu sizin için anlamsız olacak, çünkü aşırı ısınıyor vücudunuz. Kat kat battaniye, ısının hiçbir yere dağılmasına izin vermiyor, sürekli battaniye ile vücudunuz arasında hapsolan havayı ısıtıyor. Bu da sizi terletmeye başlıyor. Eğer yeterince beklerseniz, sırf bu nedenle ve buna bağlı aşırı terleme gibi nedenlerle ölebilirsiniz bile!

Tüm Reklamları Kapat

İşte bizim sera gazları ile Dünya'ya yaptığımız da tam olarak bu. Bu gazları atmosfere saldıkça, gezegen üzerine durmaksızın "battaniye örtüyoruz". Bu gazlar ile yeryüzü arasında sıkışan hava, yani atmosferimiz, durmaksızın ısınıyor. İşte yukarıdaki sıcaklık değişiminin nedeni de tam olarak bu. Daha çok sera gazı, daha çok battaniye demek. Daha çok battaniye, daha fazla ve daha hızlı ısınma demek. İşte Küresel Isınma'nın en büyük tehlikesi de bu. Dünya'mız ve bu gezegen üzerindeki canlılar, bu kadar hızlı sıcaklık artışına uyum sağlayamayabilirler."

Ama işin fiziğini merak edenler için, sera gazlarının battaniyeden biraz farklı bir doğaya sahip olduğu anlatılabilir. Bunun için de buradaki cevaplar çok faydalı olmuş, yazıya ekleyebilirim ben de.

405 görüntülenme
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bunun üzerine bilimsel herhangi bir makale görmüş değilim ama sera etkisinin ne olduğunu az çok bildiğim için cevap verebiliyorum: Hayır.

Sera etkisi, güneşten gelip dünyadan yansıyan enerjinin, ısıyı tutan gazlar aracılığı ile atmosferde tutulmasıdır. Biz üzerimize bir battaniye aldığımızda bu ortamda herhangi bir güneş ışığından, yansımadan ve battaniyenin içindeki havanın herhangi bir enerjiyi tutmasından bahsetmek pek olanaklı değil. O battaniye gayet basit biçimde vücut sıcaklığımızı tutuyor. Bu nedenle içeride sıcaklık artıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. wikipedia. Sera Etkisi. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close