Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sercan Topcan
Sercan Topcan
23K UP
Üye
0

Yaşam vb. kompleks sistemleri neden tanımlamakta zorlanırız? Neden sınır ayracını özellikle dinamik ve kompleks sistemlere koymak 'imkansızdır'?

Yaşam gibi sezgisel olarak varlığını bildiğimiz sistemleri tanımlama zorluğuna dair yaklaşımdan bahsedebilir misiniz? Tanımlamlama yapıldığı an tanımın düştüğünü veya sınırının işlevsiz olduğunu gözlemleyebiliyoruz, özellikle canlılık üzerine.
159 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Dinamik oluşu ve bizi her an yanıltabileceği için.

İlgili paylaşımı izledim…Anladığım kadarıyla…

Nihayet bizler bir şeyi tanımlarken bile bilindik, kavranabilecek, kıyaslanıp değerlendirilebilecek bir öncül örnek üzerinden hareket ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu hareket, zamana ve yeni bulgulara bağlı olarak her an yön değiştirip genişleyebilecek bir hareket aynı zamanda. Tıpkı bilim gibi.

Haliyle de kılavuzumuz bilim olduğuna göre ve bilim bir tek devinime ve değişime eyvallah dediğine göre, bu kılavuzun bizleri götürdüğü yere burun kıvıramayız. Bu; canlılığı her seferinde ve her yeni bilimsel bulguya bağlı olarak yeniden tanımlamayı dayatsa bile.

Ancak bilimin bize öğrettiği bir şey daha var: Aksi kanıtlanana kadar var olan ile yetin…

Canlılığın karbon alaşımlı oluşu ve suya ihtiyaç duyuşu, evrimsel bir sürece tabi oluşu, varlığını sürdürebilmek için tüketmek zorunda oluşu, devralan ve devreden mirasçı bir genetiğe sahip oluşu ile gezegenimizde bolluğunun aksine yakın ve öte gezegenlerde bu niteliklerde henüz izine rastlanmamış oluşu bize ve bugün için bunu söyletiyor.

Not: Sorunun elbette öncelikli muhatabı Evrim Ağacıdır. Onun adına cevap verme amacında değilim fakat fikrimi paylaşmak istedim. Gerekmesi durumunda sevgili Evrim Ağacı kolaylaştırıcıları (moderatörleri) silebilir. Bundan gocunmam.

Kaynaklar

  1. Charles Darwin. (2013). Türlerin Kökeni. Yayınevi: Onur Yayınları. sf: 664.
  2. Arsel Berkat Acar/Çağrı Mert Bakırcı, et al. (2019). Şüphecinin El Kitabı. Yayınevi: Ginko Bilim 28. sf: 432.
  3. Friedrich Engels. (2006). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 416.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close