Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Asaf Güven
Üye 2 hafta önce 1 Cevap
2

Yaşam niçin var olmaya ihtiyaç duysun? Tesadüfler silsilesi niçin var olmaya ihtiyaç duysun (İrade anlamında değil var olması anlamında)?

Bu soru önceden sorulmuş ve silinmiş. Belki bazı dostların aklına takılmış olabilir diye tekrar sormak istedim, internette cevabı da evrimağacı.org sitesi tarafından bulunmuş olur hem.
221 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
122K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 4 gün önce

Kaos! Herkes evrendeki düzene takılmış durumda. Benim gördüğüm düzen sadece kurallardır. Yani tepkimeler ve yasalar. Evrendeki düzen dediğimiz tek şey bu yasaların ve tepkimelerin varlığıdır. Kalan her şey kaotiktir. Aslında kaotik sistemleri açıklamam gerekirse: Başlangıç değerlerine çok hassas, en ufak bir parametrenin bile büyük değişiklere yol açtığı sistemlerdir. Kelebek etkisi bunu tarif eden en güzel metaforlardandır.

Peki yaşam? Aslında yaşam düzenli tepkimelerin kaotik şekilde denk gelmesidir. Yani tepkimeler tamamen düzenliyken nerede ve nasıl gerçekleşeceği tamamen kaotikti. Yani aslında tesadüfler silsilesi diye bir şey yok. Bugün yaptığınız her şey sonsuz ihtimallerden biriydi bu size göre tesadüfler silsilesi miydi? Yani gerekli moleküllerin gerekli koşullarda denk geldiği bir senaryonun ürünüyüz. Tıpkı krossing-over gibi kuralları olan sistemin rastgeleliği sayesinde oluşan farklılıklarız.

Hâlâ neden yaşamın var olduğunu kavrayamadıysanız basitçe özetleyeyim. Bir bilgisayar oyunu yaptınız. Oyunun belli kuralları var. Ancak başlangıçta rastgele eşleşen oyuncuların oyun sonu durumu tamamen ön görülemezdir. Kimi oyunlar kimisine göre boş kimisine göre değerli bitmiştir. Ancak en nihayetinde oluşan sonuç tamamen rastgeleliğin kural temelli olmasıdır. Yani düzenli bir şeyi rastgele şekilde milyarlarca defa yaptıktan sonra oluşan ürüne şans gözüyle bakmaktansa sadece nadir bir olasılık gibi görmek daha doğrudur.[1] [2] [3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. V. Sharma. (2009). Deterministic Chaos And Fractal Complexity In The Dynamics Of Cardiovascular Behavior: Perspectives On A New Frontier. The Open Cardiovascular Medicine Journal. doi: 10.2174/1874192400903010110. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Crowley. Chaos Theory: Exploring The Butterfly Effect And Deterministic Systems. (11 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Keim. Biologists Find New Rules For Life At The Edge Of Chaos. (27 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2025. Alındığı Yer: WIRED | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close