Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Curiosity 01010101
Üye
0

Yaşadığımız mutlu anlardan sonra mutsuz anlar geliyorsa birbirini yok ediyorsa bir şey yaşamıyor muyuz?

Yaşadığımız mutlu anlardan sonra mutsuz anlar geliyorsa ve tekrar mutlu anlar geliyorsa yani yaşadığımız sıkıntıdan kurulduktan sonra mutlu oluyorsak ve yaşadığımız mutluluk verici eylemden sonra sorumluluk getiren bir eylem doğuyorsa o zaman mutluluk veya mutszuluk diye bir şey yok. Hatta hiçbir şey yok.
1,940 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bir dosya kağıdının üzerine, onu ortadan ikiye ayıran yatay bir çizgi çizdiğinizi düşünün.

Bu çizgi, sizin, mutluluk-mutsuzluk bölgelerinizi ayıran çizgi olsun. Duygusal olarak nötr durumu göstersin. Kağıdın üst yarısı mutluluk bölgesi, alt yarısı mutsuzluk bölgesi olsun.

Tüm Reklamları Kapat

Başınıza gelen bir olay sizi mutlu ediyorsa onu bu çizginin üzerinde, mutsuz ediyorsa onu bu çizginin altında konumlandırdığınızı varsayalım. Her olay için bir nokta koyduğumuzu düşünelim.

Pek az insanın ve gördüğüm kadarı ile sizin de fark etmediğiniz şey şu: O çizgi, sabit değil. Hayatınızın bir döneminde belirli bir nokta, çizginin üzerinde iken başka bir dönemde altında olabiliyor. Eğer, bol miktarda mutluluk verici olay yaşayan biri iseniz, genel olarak mutlu bir insansanız çizgi yukarıya doğru hareket ediyor. Ve bir zamanlar sizi mutlu eden bir olay, belirli bir süre sonra çizginin altında kalıyor. Mutluluk eşiğiniz yükseliyor. Basit bir örnek: fakir bir çocuğa 1000 liralık bir hediye almakla zengin bir çocuğa aynı hediyeyi almak aynı anlama gelmez. Her gün Kadıköy'de takılan biri ile Suriye'de savaş bölgesinden kaçan bir insan için tall boy white chocolate mocha aynı anlama gelmez. Bunun nedeni o çizginin konumu işte.

Tüm Reklamları Kapat

Metaforu zenginleştirelim: Zaten o noktalar birleşip harfler, kelimeler ve cümleler oluşturabiliyorsa o deneyimler bir anlam sunuyor. Konmuş binlerce dağınık nokta, bir karmaşa da sunabilir, o noktalar "seni seviyorum"a da dönüşebilir. 1000 liralık bir çikolata yemekle 1000 liralık bir kitap almak aynı değerde görünse de değil. O çikolatayı yiyip "oha, süpermiş" diyorsunuz ve geçiyorsunuz. Ama o kitabı okuduğunuzda hayatın anlamını çözüyorsunuz. Nokta sayısı aynı belki ama anlam farklı. Tall boy white chocolate mochayı size aşık olduğunuz ve birazdan hissettiklerinizi açıklayacağınız kişi alıp masanıza getirdiyse onun verdiği mutluluk, bir haftadır ağzına su ve ekmekten başka bir şey girmeyen Suriye'li bir çocuğu ettiğinden daha fazla sizi mutlu edebilir. Buna göre esas mutluluk deneyim değil o deneyimin anlamıdır.

Ama ister öyle ister böyle bunların hepsi, bir dosya kağıdının üzerinde. Kolayca buruşturulup çöpe atılabilecek bir hayat bu. Çok da anlamı yok aslında. Çoğunu unutuyoruz zaten. O nedenle Atatürk'ün, Aristo'nun, Einstein'ın, Aşık Veysel'in söylemlerini taşların, metallerin üzerine yazıyoruz. Kolayca buruşturulup bir kenara atılamasın diye. Çizgiyi nereden çektiğiniz mutlu olma seviyenizi değiştirebilir. Ama anlamı etkilemeyecek ve yaşadıklarınızın kalıcılığını ya da önemini/değerini de belirlemeyecektir.

Hayat toplamda nötre yakındır. Mutluluklarımız ya da mutsuzluklarımız dengelidir. Çünkü o çizgi değişken ve deneyimlerin çoğu zaman bir anlamı yok. Kalmıyorlar, yok oluyorlar. Dosya kağıdı gibi. Anlam oluşturmak ve bu anlamı kalıcı kılabilmek önemli.

230 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti?
Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close