Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
2,117 UP
Üye
15

Yarın bir anda elektronların birbirini çekmeye başlamayacağını nereden biliyoruz?

626 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Çok güzel bir soru! Cevabı da çok açık: Yarın elektronların birbirini çekmeye başlamayacağını, ertesi gün kütleçekiminin kütleleri itmeye başlamayacağını bilmiyoruz.

Peki bu durumda ne yapacağız? Temel bir varsayımda bulunacağız: Doğa yasaları, dün nasıllarsa bugün de öyledirler ve yarın da öyle olacaktırlar (buna, jeolojiden bir terim ödünç alarak "üniformitaryanizm" diyoruz).

Bu makul bir varsayım mı? Kesinlikle! Çünkü aksi takdirde bilmediğimiz şeylere saplanıp, bugün bilebildiğimizi kesin olarak bildiğimiz şeyleri ortaya çıkaramazdık (mesela uzak mesafelerden sesi iletebileceğimiz veya internet denen bir şey üzerinden birbirimize yazılı mesajlar iletebileceğimiz gerçeğini).

Tüm Reklamları Kapat

Bu varsayım bizi yanıltır mı? Pek değil; çünkü zaten negatif bir varsayım. Tersini düşünün: "Elektronların yarın birbirini itmeye başlayacağını" varsaymak, pozitif bir iddiada bulunmak demek. Ortada bunu düşünmemizi gerektirecek ekstra bir neden yokken, böyle bir şeyi varsayacak olursak, önce o varsayımı ispatlamamız gerekirdi. Ama doğa yasalarının değişmediğini (veya değişiyorlarsa bile bunun bugünden yarına olmayacağını) varsaymak, zaten gözlediğimiz durumla örtüşüyor. "Ekstra" bir varsayım değil yani.

Dahası, bilimin veri toplama yönteminin objektiflik seviyesi, bu varsayımdan olan sapmaları da tespit etmemizi sağlıyor. Mesela Hubble Gerilimi konusunda olası çözüm yollarından biri, kütleçekiminin Evren'in her yerinde ve her zaman aynı şekilde çalışmadığını varsaymak. Bu, yine pozitif bir iddia olduğu için, tartışmaya yer bırakmayan şekilde ispatlanması gerekiyor ve "modifiye kütleçekim teorileri" denen bir başlık altında birtakım fizikçiler tam olarak bunu yapmaya çalışıyorlar. Ama pozitif ispatlar üretene ve bilim camiasını bulgularına ikna edene dek kimse bir sonuca atlamıyor.

Bence felsefenin bilime kazandırdığı en önemli kavram, "bilim durduruculuk" (İng: "science-stopper") kavramı. Bir varsayım veya fikir, bilimsel sorgulamanın önünü kesiyorsa, onu ya tamamen terk etmeliyiz ya da çok, çok, çok ama çok dikkatli yaklaşmalıyız. Çünkü rastgele varsayabileceğimiz ama doğruluğunu ispatlamayacağımız birçok şey, bilimi durdurmamıza neden olacak varsayımlar. Halbuki biz bugünlere bilimi durdurmayacak varsayımların peşinden giderek geldik ve her basamakta bu bize daha fazla şeyi keşfetme, daha yeni şeyleri icat etme ve bilmediğimiz şeyleri öğrenme fırsatı verdi. Ben o sayede bu cevabı yazabiliyorum, siz o sayede bu cevabı okuyabiliyorsunuz.

Bilimin her geçen gün daha isabetli cevaplar üretebilme özelliği, varsayım setimizin doğru olduğunu düşündürüyor. Belki de birgün o temel varsayımların sınırına ve hatta belki sonuna ulaşacağız ama o gün bugün değil.

38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close