Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Efe Yağız
Efe Yağız
191K UP
Üye
9

Yarıçapı r olan bir kürenin yüzey alanı neden 4πr²'dir?

Matematik derslerinden bildiğimiz üzere, yarıçapı r olan bir kürenin yüzey alanı 4πr² formülüyle hesaplanıyor. Dairenin alanı ise πr²'dir. Yani kürenin yüzey alanı, dairenin alanının 4 katıdır. Peki, bu neden böyle?
6,486 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

Selamlar. öncelikle şunu söylemeliyim ki, lisedeki bilgilerinin sorgulaman, sadece ezberleyip geçmemen taktirimi kazandırdı :)

bunun ispatı ve hesabı eğer mühendislik öğrencisi olacaksan Statik dersinde belli başlı hesaplamalardan sonra bulunabilecek bir şey. lise bilgileriyle ya da müfredatıyla bunun ispatı yapılmıyor. olabildiğince sade anlatmaya çalışacağım umarım anlayabilirsin.

Statik Hiberler'de yüzey alanı hesabı
Statik Hiberler'de yüzey alanı hesabı

buradaki işlemler der ki [A=θ r L] yüzey alanını verir. buradaki θ radyan cinsinden veriliyor. yani [Radyan = Derece * (π / 180)] cinsinden bulunur. bu sayede "π" cinsinden bir sayı elde edeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Hibeler Dairenin yüzey alanı hesabı
Hibeler Dairenin yüzey alanı hesabı

R yarıçaplı dairenin R uzaklığındaki X eksenine göre 360 derece döndürülmesinden oluşacak yüzey alanı hesabı. formüle hepsini yerleştirirsek, θ=360 dereceden 2π, doğrunun eğriye uzaklığı L=πR'dir. çünkü yarım dairenin uzunluğu, tam dairenin 2πR'nin yarısıdır. Geometrik merkezuzaklığı r=(2R)/π 'dir. bunun ispatı ise uzun bir integral hesabıdır.

Eğer çözümden bir şey anlamadıysan üzülme bu konular ve bir denklemi ispatlama çalışmaları ağır konulardır. universteye geçince her şeyi daha iyi öğreniceksin. bu formuller liselilere göre formuller değiller. [1]

1,041 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R.C. Hibbeler. (2016). Mühendislik Mekaniği Statik. Yayınevi: literatür yayıncılık.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Arslan
Makina mühendisliği öğrencisiyim.

Hacmi daire denkleminde x^2+y^2=r^2

Y yi yanlız bırakıp y=sqrt(r^2-x^2)

g(x)=π(r^2 -x^2) nin integrali 0 dan r ye sana yarım kürenin hacmini verir.

Tüm Reklamları Kapat

Fonksiyon her x noktası için bir çemberin alanını verir integrali tüm noktalar için oluşan çemberlerin alanının toplamını verir buda hacim olur .

Yüzey alanına gelirsek diyelimki rastgele bir kürenin yüzey alanını veren bir fonksiyon olsun A(r) bu fonksiyona herhangi bir değer yazdığnda o yarıçaptaki kürenin yüzey alanını versin hacim yukardaki denklemin integralinden π(r^3) *4/3=V(r) dir.

Eğer herhangi bir r değeri için A(r) yüzey alanını veriyorsa o zamn A(r ) 0 dan r ye kadar integrali hacmi verecektir.

İntegral A(r)dr(0 dan r ye ) =π(r^3)*4/3

İki tarafın turevini alırsan soldaki integral yok olur A(r)=π*(r^2)*4 olur.bu metodu da rastgele buldum bende senin gibi bişeyler öğrenmek istiyordum aklıma bu geldi ve sonuç veriyor.[1]

581 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close