Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yaratılışçıların evrim karşıtı söylemleri ve bu konularda bir şey öğrenmeye çalışanları da susturma çabalarına karşı ne yapmamız gerek?

Evrimsel biyoloji ve Evrimle ilgili konuları araştırdıkça her geçen gün aydınlanıyoruz. Bu yaşıma kadar sorduğum sorulara sürekli "İnan" ve "Sorgulama" politikası ile karşılaştım. Hiçbir şey araştırmayan, sorgulamayan, sadece inanan ve bunu dayatan yobaz ve cahil insanları nasıl bilime davet ederiz? Amacım kötülemek değil. Rahatsız oluyorum artık.
438 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Elif Kavak
Elif Kavak
10K UP
Psikolojik danışman

"Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır."

Tarih boyunca birçok meraklı, bilime düşkün insan kimi tehditlerle yüz yüze gelmek zorunda bırakılmıştır, bunların kimisi dinden atılmak kimisi de cana kast şeklinde seyretmiştir. Tüm bu kaba kuvvetle, yaptırımla karşılaşan kimselerin başlarından geçenler yine merak duygusu ile öğrenme isteği kamçılanan başka kimselere güç vermiş ve emin adımlarla yürümeleri için -en azından doğru bildikleri şeyin peşinden gidebilmeleri için- motivasyon kaynağı olmuş.

Tüm Reklamları Kapat

Kendi yaşadıkları bilişsel çelişkilerden çıkamayanlar, bunun üstesinden gelmeye çalışanlara çorap örmeye çalışacaktır, bu noktada sizin merakınızı, ilginizi diri tutup doğru bildiğiniz, size iyi gelecek yolda ilerlemeniz olacaktır.

Dışarıdan gelen baskı ve tehditlere karşı tek başımıza pek bir şey yapamayabiliriz ancak bu teklikler çoğaldığında fark yaratılabilir. Bireysel olarak ise duruşu koruyup, can sıkacak durumlarla fazla muhattap olmadan kararlılıkla ilerlemek mantıklı olabilir.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Mehmet Akif
2,685 UP
Benzer deneyimlere sahip

Merhabalar,

Evrim karşıtı söylemleri için pek bir şey yapılamaz, yapılması da zaten önerilmemeli bence. Herkes istediği söylemi belli kurallar çerçevesinde söylemekte özgür. Eğer ki evrim karşıtlığı konusundaki ifadelerini bilimsel bağlamda savunmaya kalkarlarsa bunu desteklemek zorundadırlar. Desteklemedikleri takdirde bilimsel arenada geçerli olmaz, buna rağmen bilimsel konuda diretiyorlarsa o tartışmalara daha fazla devam etmemek iki taraf için de iyi olur. Bilimsel arenada değil de inanç konusunda diretiyorsa bu noktada herkesin inancının kendine olduğunu hatırlatıp devam etmemekte fayda var. İnanç konusunda nasıl bilimsel bir gerçeği reddedebilir konusu ayrı bir konu olabilecekse de inancın çok kapsamlı olduğunu unutmamak gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar dışında o ortamlardan uzak durmanız daha iyi olur. Her zaman her türlü gelişmeyi engelleyecek bir kitle olacaktır, bunu unutmayınız. Bunlar dışında aşırı yobaz kitlelerin içeriden bir müdahale olmadan dışarıdan değişeceklerini sanmıyorum. Bu; bu konuda pes etmek değil aksine bir yol çizmektir. İçeriden ifademden kastım da bir gün araştırma ile alakalı bir istekleri olursa değişebileceği yönünde. Bunlar için de herhangi bir araştırma zamanında veya sosyal medyadan bir şekil önlerine düştüğünde ilgilerini çekecek ve şüpheciliğe götürecek içerikler üretmektir. Popüler bilim mecralarının amacı da çoğunlukla budur zaten. Unutmayın ki onlarla tartışmak zorunda değilsiniz bu yüzden de önceliğiniz kendi sağlık ve rahatınız olsun bu konuda.

İyi günler dilerim.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
LU CA
LU CA
28K UP
Konuyla ilgili

Max Planck'ın, gerçekliği fark edildiğinde insanın hiç hoşuna gitmeyen ama konuyu maalesef çok iyi özetleyen bir sözü var:

Yeni bir bilimsel gerçek, karşıtlarını ikna edip onların ışığı görmesini sağlamakla bir zafer kazanmaz. Daha ziyade, bu karşıtlar nihayetinde ölürler ve yeni nesiller gerçeklere alışık olarak büyür.

Ancak bu madalyonun bir yüzü; bu hiçbir şey yapmadan oturacağımız anlamına gelmez. Güvenilir bilim platformları ve bilim iletişimcileri yapılması gerekeni zaten yapıyor. Özellikle Evrim Ağacı'nın on küsur yıldır yaptığından daha fazla ne yapılabilir bilmiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Yapabileceğiniz en iyi şey bir bilim iletişimcisi olmak. Eğer bilginiz, kaynaklarınız ve hayat şartlarınız buna yetmiyorsa ya da başka amaçlarınız varsa, o zaman bıkmadan ve usanmadan, bu platformda doğru bilginin doğru şekilde aktarılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Bunun tahmin ettiğimizden daha çok işe yaradığına eminim.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close