Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye
6

Yapay zekaya dair sizi en şaşırtan, ilginç bulduğunuz şey nedir?

267 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Yapay zekanın bu kadar önemsenmesi, bu kadar büyütülmesi.

Yapay zeka dediğimiz şey aslında onlarca yıl önce zaten düşünülmüş bir şey. Kırk yıl sigara içip kanser olunca şaşırıyor gibiyiz. Yapay zeka, 60'ların filmlerinde bile var. Robotlar, yapay zeka, dünyanın kirlilikten yaşanmayacak hâle gelmesi, makinelerin insanlarla savaşması vs. gibi şeyler uzun yıllardır zaten anlatılıyor, üzerlerine fikir yürütülüyor, şüpheler yorumlar paylaşılıyor vs. Bugün gündemde olması, bu kadar sarsıcı biçimde konuşulması garibime gidiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ve yapay zeka zaten çok da mantıklı, anlaşılır, elindeki verileri kullanıp, sorulan soruya cevap veren bir mekanizma. Hesap makinesinden çok farklı bir şey değil. Değişen tek şey, kullanılan veri miktarının gerçek hayatı temsil edebilecek kadar zenginleşmesi ve bu veriyi kullanan işlemcilerin de bu kadar yüksek miktarda veriyi tarama gücüne erişmesi. Prensip olarak hesap makinesinden bir farkı yok. Tek fark veri miktarı ve işlemci gücü. O kadar. E her şey gelişiyor, güçleniyor, bir gün bu olacaktı zaten. Şaşılacak ne var ki?

Sorun yapay zekanın, insan için ahlaki, felsefi, insani dediğimiz, değişken ve aslında tanımlanması ya da doğrusunun yanlışının netleştirilmesi olanaksız olan (çünkü biz insanlar bile bu konuları netleştiremiyoruz) konulardaki tepkisinin merak edilmesi. Yapay zeka ile giden bir araba tercih yapmak zorunda kalksa bir çocuğa mı çarpar iki yetişkine mi gibi ahlaki sorular. Ya da yapay zeka bir gün insanlığı yok eder mi vs. E insanın kendisi ahlaki, felsefi tercihler yapmak zorunda kaldığında ne kadar doğru, tutarlı davranıyor ki yapay zekadan böyle bir bilinç bekleyelim? İnsan zaten kendisi ile sürekli savaşıyor, tek yuvası olan Dünyayı yok ediyor. İnsan ne kadar ahlaki bir varlık ki onun ürettiği yapay zeka tutarlı, akıllı olsun? Yapay zeka, herhangi bir karar vermek için gereken veriyi nereden çekecek? Siberuzaydan, internet havuzundan. E siberuzayı inşa edip dolduran kim? Biziz. Biz bizi yok ediyoruz, bu normal de yapay zeka bizi yok etmeye niyet edince mi vay eyvah, yandık bittik. Yoo, bu da normal olmaz mı? Annenin elinde telefon var ama çocuğuna kitap okumadığı için kızıyor... Aynı şey... Felsefenin, ahlakın, doğrunun, yanlışın bir kodu mu var ki yapay zekaya öğretelim. Öğretelim de yapay zeka hayatımızı kolaylaştırsın, bizi ilerletsin ve ahlaki ve felsefi olarak her zaman doğruyu, iyiyi, güzeli yapsın. Yok ki böyle bir kod ya da formül. Biz ne isek yapay zeka da o olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka ya da adı yarın her ne olacaksa onlarca yıl önce icat edileceği zaten öngörülmüş, üzerine gerek felsefeciler, gerek sanatçılar tarafından bol bol kafa yorulmuş bir olgu. Başımıza ne işler açabileceği sır değil. O nedenle şahsen ben, yapay zeka sanki dün icat edilmiş de bugün bizi şaşırtıyor gibi davranılmasına şaşırıyorum.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close