Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emirhan Durmuşkaya
Üye
4

Yapay zeka veya robotlar insanlardan üstün olabilir mi?

720 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hüseyin Macit
Hüseyin Macit
1,496 UP
İnşaat Mühendisi

Robotlar veya yapay zekalar herhangi bir işte insandan daha ekonomik , hızlı veya yapabilirlik durumu müsait olmayan , tehlikeli işler için üretildiğinden üretilme sebebinde insandan üstündür . Mesela araba insandan daha hızlıdır , dürbün insandan daha uzağı görür , vinç insandan daha çok kütle taşıyabilir vb. Her konuda değil , ama üretilme amacı olan konuda insandan daha iyi olduğu için makine ve robotlar kullanılır .

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Yanık
Mert Yanık
3,545 UP
Yapay Zeka Mühendisiyim

Yapay zeka bir çok konuda insandan üstün durumda. Bunu belirleyen kıstas ise insan performansının üzerine çıktığı senaryolar. Fakat bu alanların hepsi birbirinden ayrı ve dar bir alan içinde üstünlük gösteriyor. Örneğin; Google Deepmind, satranç şampiyonunu alt edebiliyor fakat eğitilen modelin yapabildiği tek şey bu.[1] Yapay Zeka'nın insanlardan tamamen üstün olduğu durum bu özgün yeteneklerin tamamını yapabildiği tek bir modelin varlığı diyebiliriz (AGI). Günümüz yapay zeka teknolojisi ise henüz bunun çok uzağında.

Kaynaklar

  1. Beycan Mura. Google’ın Yapay Zekâsı Satrançta Da Dünya Şampiyonu. Alındığı Tarih: 14 Ekim 2022. Alındığı Yer: tzv | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bir yapay zeka için yaptığı hiç bir işlemin de verinin de anlamlı bütünlüğü yoktur. Yapay zeka sadece yazılım şemasını kullanarak bizim ürettiğimiz bütünsel olarak anlamlı çıktıları verir. Yani onu programlayan bizlere anlamlı bilgi sunması (ki bu zaten insanın programlamasına dayanan bir anlamlı bilgi işlemedir) bu bilgilerin yapay zeka için de anlamı olduğunu göstermez. Örneğin kendisine yüklenen programla bir elmayı tanıyan yapay zeka hiç bir zaman işlediği verinin bir elmaya karşılık geldiğine dair gerçek bir anlama sahip olamaz. Sunduğu ve cismin elma olduğuna dair çıktısı ise tamamen bizim beklentimizi karşılayacak bir bilgi sunum şekline dayanır. Makine için ise ortada ne elma vardır ne de işlediği bilginin anlamı. Bu nedenle makineye anlam veren ve anlam katan şey bizim bilinçlerimizdir. Yani onların anlamlı bilgi bütünü oluşturmasına ve buna uygun çıktı sunmasına neden olan şey bizim onları organize edebilecek bir anlam dünyasına ve bilince sahip olmamızdır. Bu noktada yapay zekanın bize göre ve bizim programlamıza uygun veri sunuyor olmasına bakıp da yapay zekayı gerçekten kendisi için de anlamlı bilgi ürettiğini sananlara şaşmamak elde değil. Bir makinenin bilinçli olması için kendi kendinin farkındalığına sahip olması gerekir. Bu da şu demek makinenin bir işlem birimi diğer işlem birimlerini tanımlaya biliyor demek olurdu. Ancak kendisi de bir işlem birimi olan ve tanımlayan işlem biriminin de kendisini tanımlayabilecek durumda olması gerekirdi ki işte burada paradoks ortaya çıkar. Çünkü tanımlayan ve tanımlanan aynı şey olur. Bu ise her ihtimalde tanımlayanın niteliğini çıkmaza ve paradoksa götürür. Böyle bir durumda Kendi kendini tanımlayan bir birim sonsuz bir döngü içinde olmak durumunda kalır. Bu da esasen zamansal bir kapalı halka durumuna dayanıyor olabilir. Daha doğrusu sonsuz bir döngü için kapalı bir zamansızlık veya tekillik gerekir. Eğer bilinçli olmak için bu gerekiyorsa her bilinç evrende sonsuz bir kapalı zaman halkası durumunda demektir. Zaten bilinç deneyiminde düşünmenin kendisi için zaman doğrudan algılanmaz ve dış dünyaya bakılarak ölçümlemlenır. Yani bu demek oluyor ki dış dünya olmasa düşünmenin kendisi için zaman kavramı ortaya çıkmazdı. Bilinç deneyiminin bu şekilde zamansız olması da sonsuz döngüyü doğrular.

birileri hala yapay zeka bilinçli zekadan üstün diyorsa bence bir kez daha düşünmeleri gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close