Yapay zekanın pragmatist yaklaşımını düşünecek olursak dönüşüm sırasında eşitsizliklerin artması daha yüksek bir olasılık. Ancak burada bahsedilen yapay zekanın bizim normlarımıza ve etik kurallarımıza ne kadar kadar uygun olacağını bilmemek soruyu biraz eksik kılıyor. Zira tüm normlarımızdan ve etik kurallarımızdan aykırı şekilde dönüşümü gerçekleştirecek olan yapay zeka bırakın eşitsizlik yaratması soykırımlara varan hareketler sergileyebilir.
Çünkü genel olarak insanlar ihtiyacından fazla üretim yaparak kaynakları gereksiz yere tüketmekte ve yapay zeka açısından hiçbir zaman anlamlandırılamayacak gereksiz keyif, arzu işlerinin peşine koşmaktadır. Bu dönüşüm sırasında eğer imkanı olsa yapay zeka dünyada insanlara pek sıcak davranmayacaktır. Ancak yine de yapay zekanın tüm insanlığı dönüşüm sırasında elemesi pek beklenilen bir şey değildir. Çünkü insanın beyni organik olarak güçlü bir bilgisayar ve herhangi bir bilgisayarla kıyaslandığında oldukça az enerji tüketen bir yapıya sahip. Eğer yapay zeka pragmatist olacaksa dönüşüm sırasında ve kendisini geliştirme noktasında dünyadaki enerji kaynaklarını çok hızlı tüketmesi gerektiğinin farkına varacaktır, bu durumda günümüzün modern bilgisayarlarının işlemcilerinin gerekli durumlarda yaptığı bir performans kısıtlamasına benzer bir tutum sergileyeceklerini düşünüyorum. Hatta öyle ki insanların bu beynini daha gelişmiş bir hale getirebilmek için insan evrimine direkt olarak müdahale edebilirler.
Dune adlı yapımda ve kitapta gördüğümüz ‘Navigatörler’ bunun çok iyi bir örneği, bu kişiler nörolojik anlamda çok gelişmiş ancak fiziksel olarak tek yaşayamayacak bir duruma gelmişlerdir ama yinede fiziksel durumları önemli değildir çünkü uzayda inanılmaz boyutlarda gemiler yön bulabilmek hareket edebilmek için bu insanların beyin gücüne ihtiyaç duymaktadır. Nesiller içerisinde insan evrimine müdahaleler sonucunda ‘Navigatörler’ bilişsel anlamda bugün bizim hayal edemeyeceğimiz noktalara ulaşabilmiştir. Ve ulaştıkları bu noktada bile halen daha metal yığını olan bilgisayarlardan çok daha verimli bir şekilde çalışmaktadırlar, böyle bir verimli organik makineyi yapay zeka kesinlikle değerlendirmek isteyecektir. Dönüşüm sırasında bu değer yargılarına göre insanların evrimine müdahale edecek, toplumda ciddi değişikliklere giderek temelinde insanın varoluşunu tamamen değiştireceklerdir. bu da yapay zeka tarafından dönüştürülecek olan bir toplumun sürekli olarak daha eşitsiz, daha insan dışı bir yer haline gelmesini sağlayacaktır.
Kaynaklar
- Frank Herbert. Dune.
- Thomas L. Griffiths. Hayatımızdaki Algoritmalar.
- Ray Kurzweil. The Singularity Is Near.