Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zehra Yeşil
Zehra Yeşil
13K UP
Üye
1

Yapay bir kalp kapakçığı nasıl yapılır? Eskisinin yerini tutabilir mi?

314 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dr Fleming
Dr Fleming
1,455 UP
Akademisyen

Yapay kalp kapakçıkları günümüzde biyolojik ve mekanik olmak üzere 2 çeşittir. Biyolojik olanlar sığır ve domuz gibi hayvanların kalbini çevreleyen zarın (perikard) çıkartılarak işlenmesi ve kalp kapakçığı anatomisine uygun olarak şekil verilmesi ile üretilirler. Yine insandan insana homogreftde mümkündür.Mekanik kapaklar ise vücudumuza en az reaksiyon veren titanium ve carbonda üretilir.[1] 60 lı yıllardan bu yana teknik açıdan birçok yenilikler ile değişmiş ve günümüzde hemodinamik açıdan çok iyi denilebilecek seviyeye ulaşmışlardır. Ancak ister biyolojik ister mekanik olsun üretim aşamaları çok hassastır. Birçok aşaması elde üretilerek yapılmaktadır. Kullanılan malzemelerin işlenmesi özel biomedikal mühendislik gerektirmektedir. Hastalar için kullanımı güvenlidir ve bugün dünyada binlerce insana takılmaktadır. Yüksek teknoloji ile yapılsalarda hiçbirzaman doğal kalp kapaklarının sağladığı mükemmeliyete ulaşamazlar. Yapay kalp kapakları yabancı cisimdir , sürekli olarak bulunduğu bölgede bir inflamasyon( doku reaksiyonu) tetikler. Kanın sürekli olarak yabancı bir yüzeye çarpması pıhtı oluşmasını tetikler, Biyolojik kapaklarda mecburiyet olmasada mekanik kapaklarda kan sulandırıcı ilaç kullanımı bu nedenle mecburidir. Biyolojik kapaklarda ise ileri dönemde (kişiye göre değişsede ortalama 10-15 yıl) yapısal bozulma ve kapak fonksiyonlarında bozulma görülür.[2] Hastalığın niteliği, kapağın çeşidi ve hastanın durumuna göre kapak seçimi cerrah tarafından hastaya sunulur.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Harris, et al. (2015). Tissue And Mechanical Heart Valves. Annals of Cardiothoracic Surgery, sf: 399. doi: 10.3978/j.issn.2225-319X.2015.07.01. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Hoffmann, et al. (2008). Durability Of Bioprosthetic Cardiac Valves. Deutsches Ärzteblatt International, sf: 143. doi: 10.3238/arztebl.2008.0143. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close