Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seda Smokinli Maymun
Üye
1

Yapacak onca uğraş varken neden sıkılırız?

Yapacak onca şey varken niye motivasyonumuzu sağlayıp da o işe girişemiyoruz ve sıkılmayı tercih ediyoruz? Ve motivasyonumuzu nasıl sağlarız
551 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Felsefenin de konusu olmuş can sıkıntısı. Kierkegaard felsefesinde de önemli bir yeri var.Linkteki videoda Yalın Alpay bir açıklama sunmuş.

Özet olarak, aslında zihninizin yapılacak şeyleri özünde yapmaya değer bulmamasından yapılacak çok şey olmasına rağmen canınız sıkılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılacakları bir liste halinde yazıp en çok yapmak istediğinize göre veya en çok yapılması gerekenlere göre bir öncelik sırasına sokup, seçenekleri de mümkün mertebe eler azaltırsanız belki yapmak daha kolay olabilir.

265 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Alpay. Can Sıkıntısı. (14 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Yapılacak şeylerin çok olması, bizim onların hepsini istekle ve motive olarak yapacak olmamızı göstermez. Aynı şekilde, bir konuda doğru bilgiye sahip olmanın doğru faaliyete neden olmaması gibi.

Böyle durumlarda aslında planlı programlı bir gelişim sürecine giremiyor olmakla ilgili bir sorunla yüzleşmekteyiz genel olarak. Duygudurum, bizim için aynen hastalıklardaki ağrı gibi bir şeylerin yanlış gittiğinin sinyalini bize verir. Depresyon bunun bir üst noktası iken, can sıkıntısı biraz daha erken evre uyarı sinyali diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Can sıkıntısının hayatımızdaki yerini anlayabilmek için, önce aslında olması gereken ile karşılaştıralım ki fark görülebilir olsun. Normalde bizim coşkulu, motive, tutkulu hissediyor olmamız gerek. (Tabii ki bunun sayısı çok az olacak her zaman. Çok faktörlü bir durum. Bunun yaygınlaşamayacağını bilerek - teorik olarak aradaki farkı ifade etmek için yazıyorum) Bu üst iyi hissediş yerine canımız sıkılıyor ise, hayatımızı ve gelişim sürecimizi yönetmede bir sorun bir eksiklik bir boşluk yaşıyoruz demektir.

Kendini olumlu ve olumsuz yönleriyle OBJEKTİF olarak analiz ederek gerçek ihtiyaçlarını ve yapması gerekenleri bulamayan bir kişinin hayattan tatmin olması mümkün değil. Bu boşluğu ya bağımlılıklarla, ya da anlamsız videolar, alemler, eğlence gibi mental olarak yürümediği süreçlerle kurban edecektir. Özellikle böyle boşlukların alkol ve sigara gibi ölüm biletleriyle doldurulması yüksek oranda depresif ruh halini çağırmakta. Biliyoruz ki uzun vadeli olumsuz duygudurum, biyolojik sorunlar ile patolojilerin hızlandırıcısıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir konuda uzmanlaşma çabasına girmek, yeterli nöral ağ oluşumu ve güdü kontrolü açısından olmazsa olmazdır, teknik olarak insan olmanın yoludur zaten. İşte basic kısım olan bu konudan başlanabilir. Kişinin zaten bir mesleği olabilir. Tıbbi medikal, biyokimya beslenme gibi önemli konulardan birinde ya da hayatımızı değiştirecek başka bilimsel bir konuda uzmanlaşma çabası (ciddi anlamda, sadece haberinin olması değil) içine girmek başlı başına gelişim aşamasının kapısı olacaktır. Kişi merakla yeni bilgileri alarak dopaminerjik sistemini aktive edecek ve bütünsel bir sonuca ulaşmak için güdülenecektir. Böyle bir etki tepki sistemi içinde yaşayan biri asla sıkılamaz. Hem gelişim süreci aktiftir, hem beynin ihtiyacı olan dopaminerjik sistem doğru çalışır (ödül merkezi bağımlılık ile mahvedilmez, olması gerektiği şekilde kullanılır), hem de kişi motivasyonlu ve meraklı olarak ilerlemektedir.

Ancak böyle süreçler genelde bizim gibi kültürlerde oldukça farklı şekilde oluşur. Kişi bilimsel bir konuda gelişmek için değil, belki bir sohbette geçen spiritüel - uzaylı - ya da anlamsız bir konuyu anlamak için Google da araştırırken, bu yolculuk onu PubMed e kadar götürebilir. :) Ya da popüler bir kitabı okuduğunda, konularda geçen uydurma bilimsel atıfların gerçeklerini öğrenmek için bilimsel yayınlara başvurabilir. Hiç okumayan biri, merak ettiği bir romanı okur, aşk hikayesine daldığı için romanın vermek istediği felsefeyle de ilgilenerek belli konularda daha gerçek bilgilere ulaşmak isteyebilir.

Kendimize karşı samimi ve gerçekçi olup nerelerde hata yaptığımızı GÖREBİLECEK cesarete ulaşmalıyız. Youtube da en saçma videoları izleyerek mutlu olamayacağımızı biliyor olup, onları izlememek değil, mutluluğu gerçek bilgide arayarak ilerlemeliyiz. Biliyoruz ki "modern" yaşam, bizim teoride ürettiğimiz hiçbir üst motivasyonu yaşamamıza tam olarak izin vermeyecek bir işgücü oluşturma amacıyla dizayn edilmiş yapıdadır. Bu nedenle her ne kadar teoride kişi öğrenerek yeterli güdüye ulaşsa da, günlük yaşam - muhatap olunan niteliksiz insanlar - engeller - ekonomik kaygılar vb nedenlerle iyi duyguduruma geçmek için daha fazla uyarana ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle de ya aktif olarak bir sosyal yardımlaşma derneğinde rol alan, ya bilimsel mecralarda üreten, ya da öğrenmek için aktif yöntemler kullanan bir yapıda olmamız lazım. (Evrim ağacı içerik üreticileri gibi)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close