Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çayan Genç
Çayan Genç
2,010 UP
Üye
7

Yağmur taşıyan bulutlar neden koyu renkli olur?

Normalde bulutlar pamuk gibi bembeyaz tasvir edilirler ama yağmurlu günlerde bulutlar koyu bir renge bürünür bunun nedeni nedir?
909 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rei Jovick
Rei Jovick
1,600 UP
Hava Sporları

taşıdığı su miktarı bakımından;

"Orta büyüklükteki bir bulutun 1 km3 lük bir alanı kapladığı var sayımıyla damlacıkların toplam ağırlığı ortalama 200.000 kg olacaktır. Orta büyüklükteki bir kümülüs bulutu - kümülüs mediokris - yaklaşık seksen file eşit olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

...suyun, her biri milimetrenin sadece birkaç binde biri çapında sayısız minik damlacık (metreküpte 10.000.000.000 dolayında) şeklinde olmasıdır...buluttaki sayısız minik yüzey, ışığı her yönde yansıtarak buluta dağınık, sütsü görünüşünü verir..."

-Yine kaynakta verdiğim kitapta bardakta duran suyun şeffaf cama, buharlaştığında ise buzlu cama benzetildiği bir bölüm yer almakta.

Tüm Reklamları Kapat

"Hava ne kadar su molekülü içerirse içersin şeffaftır. Su molekülleri ancak birbirine yapışıp kümler oluşturursa onları görebiliriz. Soğuk günlerde soluk verdiğimiz zaman olan da işte budur."[1]

-Sütsü pamuk şekeri görünümün altında yatan sebep basitçe budur. Bir bulutun buharlaşma sonunda yoğunlaşarak yağmur bulutu olmasına kadar geçen süreçte olumlu olumsuz pek çok etken vardır. Havanın yoğunluğu, enverziyon, ısı, Gizli ısı, nem, rüzgar, coğrafi konum, denize olan yakınlık-karasallık gibi.

-Karanlık ve kasvetli olmalarının sebebi ise yağmur bırakacak yoğunluğa ve bulut tabanından yukarıya doğru gün ışığını kesecek yüksekliğe ulaşabilmeleri sebebiyledir. Kaynak kitaba dayarak Örnek vermek gerekirse;

"Bir Cumulonimbus bulutunun en büyüklerine yerden 600mt yukarıdaki tabanlarından 18.000 metreye kadar yükselebildikleri tropikal bölgelerde rastlanabilir. içindeki enerjinin hiroşimaya atılan atom bombasının 10 katına eşit olduğu hesap edilmiştir. "

-Yine de eğer bu buluta tepeden bakma imkanınız olsaydı aynı pamuksu dokuyu görebilirdiniz.

2 cümleyle anlatmak yerine uzatıp yeterince kafanızı karıştıramadıysam, bulutlar üzerine yazılmış benimde meteorolijiyi anlamak adına kaynak olarak kullandığım; tübitak popüler bilim kitaplarından "Bulut gözlemcisinin rehberi" adlı kitabı okuyabilir hem merakınızı hem kafa karışıklığınızı giderebilirsiniz. Anlatımını okuması zevkli ve dili terimlere rağmen sadedir.

318 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. Pretor-Pinney. (2008). Bulut Gözlemcisinin Rehberi. ISBN: 9789754035292. sf: 19-35.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close