Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Vücut zamanla ısıya karşı dayanıklılık kazanır mı?

"Demek istediğim şey mesela çoğumuzun babası, bizim ağzımızı yakan yemeği veya içeceği rahatlıkla tüketebiliyorlar. Elleri de aynı şekilde. İki varsayımım var: Ya orada bulunan sinirler zarar gördüğü için hissedemiyorlar ya da vücut ısıya maruz kaldıkça yapısı değişiyor/güçleniyor. Bunun bilimsel açıklaması nedir?"
163 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Çünkü baban acı tüketerek tolerans geliştirmiştir. Acı beyinde endorfin denilen bir hormon salgılatır. Bu da beynin yanlış hatırlamıyorsan haz ve zevk noktalarını uyarır. Beyin bu bedavadan gelen zevki bir daha hisseder tabi. Çünkü insanda aynı zamanda kısa süreli bir algı açılması ve dinçlik de yapar acı. İlk başlarda attığın bir çimdik acı yetmemeye başlar. Tolerans geliştirmiştir dememdeki kasıt bu. Acıyı çok tüketenkerin onsuz yemekten zevk alamaması da geçici ve zararsız bir bağımlılıktır aslında. Hatta bunun espirisi bile vardır. Doğu bölgemizde örneğin Urfa gibi şehirler acıbiberiyle meşhurdur. Denilir ki doğudaki insanlar bağımlı fakat farkında değiller.

Senin düşündüğün varsayımlar da doğru. Dünya'da bazı ülkelerde aşırı acıbiberler var. [1] Aşırı acı tüketiminin hemeroidi olan kişileri zor durumda bıraktığı bilinen bir gerçek sinir tahribatı da yapabilir grçici olarak.[2]

İstersen sen de gittikçe acı miktarını arttırarak baban kadar acı tüketebilirsin. Bunun iradeyle alakası yoktur. Ama her şey gibi acıbiberin de fazlası zararlıdır. Bağırsağını sağlam hareketlendirebilir. Midede yanma yapabilir, hemoroid gibi rahatsızlığın varsa onu alevlendirebilir. Alışık olmadığı n için dikkatli olmanı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Dayanıklılık konusu acı için toleransa bağlıdır. Ama mesela üşüme için adaptasyona bağlıdır. Normalde muhabbet kuşlarının soğuğa gelemediği söylenir. Ama muhabbet kuşunu öldüren asıl şey soğuk odadan sıcak odaya ya da sıcak odadan soğuk odaya geçişte etkilenmesidir. Ben kendi kuşlarımı 2-3 aylık süreçte soğuğa alıştırarak bakabiliyordum. Tabbi ki burada beslenme ve bakım gibi koşullar da var, bunları da dikkate almak gerekli.

https://youtu.be/2zM4Eo-OuKw

Yukarıdaki linkten karda yaşayan kuşları görebilirsin.

Kaynaklar

  1. S. Aktan. Dünya Üzerindeki En Acı Yiyecekler. (19 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2022. Alındığı Yer: Euronews | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Çolak. Acı Tat Duyusu Nasıl Oluşur? Acı Tatların Farklı Dereceleri Nasıl Ölçülür? Acı Tat Nasıl Geçirilir?. (16 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close