Evet, kemik doku rejenerasyonun yoğun gerçekleştiği bir dokudur. Hatta bu sadece basit bir yıkım-onarım işlevi şeklinde değil, dış etkenlerin gereksinimlerine uyum gösterme becerisi düzeyinde ortaya çıkar. Hatta belli bir ölçekte vücudun başka dokuları için de gerekli kalsiyum ve fosfor gibi önemli maddeler için sürekli bir alışverişin olduğu yoğun bir depolama trafiği de böylece sağlanır. Bu çok işlevli düzeneğe biyoloji de "remodeling" denir. Remodeling sayesinde bir insan kemiği örneğin uzun süreli mekanik bası etkilerine karşı daha fazla esnekleşebilir, kırılan bir bölümü onarılabilir ya da vücudun başka bir yerindeki ihtiyaca göre kütlesinden bir kısmını kaybetmek pahasına dolaşıma kalsiyum desteği sağlayabilir. Kemik dokudaki osteoblast ve osteoklast hücreleri bu yapım ve yıkımın bizzat biyokimyasal sinyal moleküllerini ortaya çıkarırlar ve vücudun geri kalanından gelen hormonal uyarılara açık çalışırlar.
Genel olarak yetişkin bir insanda bir kemik kırığının yaklaşık birkaç yılda tamamen iyileştiği kabul edilir. Fakat kemiğin sert kıvamına kavuşması ve normal işlevini yerine getirmesi için kabaca 6 haftalık bir süre yetişkinler için yeterli olmaktadır. Bu süre anabolizmanın (metabolik yapım işlemleri) daha kolay aktifleştiği çocuklar için daha kısadır. Ayrıca gövde merkezine daha yakın kemikler, daha büyük kırmızı ilik sahibi kemikler genel prensip olarak daha iyi dolaşım hatlarına sahip oldukları için daha hızlı iyileşirler. Hiçbir büyük travma olmasa bile etişkinlerde yaklaşık olarak tüm kemik kütlesinin %10'unun her yıl remodeling sürecine dahil olarak yeniden yapıldığı varsayılır. Mikrotravmaların daha sık olduğu, iskelet modelinin sürekli olarak değiştiği çocuklarda bu oran daha da sıklaşır. 60 yaşından sonra ise remodeling hızı aniden düşer ve kemik kütlesi ve mineral içeriği sürekli olarak azalmaya başlar.
Sorunun aslına geri dönecek olursak, 5 yıl önceki kemik dokumuzun bir kısmını hâlâ taşıyoruz. Fakat oldukça büyük bir kısmını da yeniden inşa ettik.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Fracture Healing: Mechanisms And Interventions. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Bone Fracture Healing In Mechanobiological Modeling: A Review Of Principles And Methods. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Cellular And Molecular Mechanisms Of Bone Remodeling. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı