Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Vucudumuzdaki kemik, düzenli olarak yıkıma uğrayan ve yeniden üretilen bir doku mudur?

Kırıkların iyileşme süresinde gerçekleşen yıkım, düzenli olarak tüm kemik dokusunda gerçekleşir mi? 5 yıl önce sahip olduğumuz kemikleri mi taşıyoruz?
582 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Hekim

Evet, kemik doku rejenerasyonun yoğun gerçekleştiği bir dokudur. Hatta bu sadece basit bir yıkım-onarım işlevi şeklinde değil, dış etkenlerin gereksinimlerine uyum gösterme becerisi düzeyinde ortaya çıkar. Hatta belli bir ölçekte vücudun başka dokuları için de gerekli kalsiyum ve fosfor gibi önemli maddeler için sürekli bir alışverişin olduğu yoğun bir depolama trafiği de böylece sağlanır. Bu çok işlevli düzeneğe biyoloji de "remodeling" denir. Remodeling sayesinde bir insan kemiği örneğin uzun süreli mekanik bası etkilerine karşı daha fazla esnekleşebilir, kırılan bir bölümü onarılabilir ya da vücudun başka bir yerindeki ihtiyaca göre kütlesinden bir kısmını kaybetmek pahasına dolaşıma kalsiyum desteği sağlayabilir. Kemik dokudaki osteoblast ve osteoklast hücreleri bu yapım ve yıkımın bizzat biyokimyasal sinyal moleküllerini ortaya çıkarırlar ve vücudun geri kalanından gelen hormonal uyarılara açık çalışırlar.

Genel olarak yetişkin bir insanda bir kemik kırığının yaklaşık birkaç yılda tamamen iyileştiği kabul edilir. Fakat kemiğin sert kıvamına kavuşması ve normal işlevini yerine getirmesi için kabaca 6 haftalık bir süre yetişkinler için yeterli olmaktadır. Bu süre anabolizmanın (metabolik yapım işlemleri) daha kolay aktifleştiği çocuklar için daha kısadır. Ayrıca gövde merkezine daha yakın kemikler, daha büyük kırmızı ilik sahibi kemikler genel prensip olarak daha iyi dolaşım hatlarına sahip oldukları için daha hızlı iyileşirler. Hiçbir büyük travma olmasa bile etişkinlerde yaklaşık olarak tüm kemik kütlesinin %10'unun her yıl remodeling sürecine dahil olarak yeniden yapıldığı varsayılır. Mikrotravmaların daha sık olduğu, iskelet modelinin sürekli olarak değiştiği çocuklarda bu oran daha da sıklaşır. 60 yaşından sonra ise remodeling hızı aniden düşer ve kemik kütlesi ve mineral içeriği sürekli olarak azalmaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunun aslına geri dönecek olursak, 5 yıl önceki kemik dokumuzun bir kısmını hâlâ taşıyoruz. Fakat oldukça büyük bir kısmını da yeniden inşa ettik.

180 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fracture Healing: Mechanisms And Interventions. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bone Fracture Healing In Mechanobiological Modeling: A Review Of Principles And Methods. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Cellular And Molecular Mechanisms Of Bone Remodeling. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close