Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Von Neumann problarına ne kadar uzağız, ya da sizce böyle bir çaba görecek miyiz?

Selamlar, sizce başka yıldızları kolonileştirmek için kendi üretip, geliştirebilen bilinçli makineler yapıp, uzaya göndermeye ne kadar yakınız?
364 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
211K UP
Astrofizik meraklısı...

Bunun için bilinçli makinelere yani yapay zekaya ihtiyacımız yok aslında. Curiosity gibi basit sondalar bile bize yeterli bilgiyi aktarabilir. Asıl sorun, mesafeler. Öncelikle, yıldızlar arasındaki bu devasa mesafeleri kat edebilecek araçlar yapmamız gerekir.

Bize en yakın yıldız Alpha Centauri'dir ve 4,24 ışık yılı uzaklıktadır. Yani ışık hızında gidersek 4 yıldan fazla sürer. Henüz o hızlara yaklaşabilen bir araç yapamadık. Güneşe gönderilen Helios 1 ve 2 veya Jupitere gönderilen Juno gibi sondalar saatte 250 bin km gibi hızlara ulaştılar fakat güneş sistemi dışına çıkmak için bu rakamlar çok yetersizdir. Saniyede 70 km hız, saniyede yaklaşık 300 bin olan ışık hızının yanında komik kalır. Yine de böyle bir sondayı Alpha Centauri'ye gönderdiğimizi düşünürsek; yolculuk yaklaşık 18 bin yıl sürerdi. Yani uzay aracı ulaştığında, medeniyetimiz bunu gönderidiğini unutmuş bile olabilir. Hatta gezegenimiz yerinde bile olmayabilir.

Yine de bazı fikirler var. Güneş yelkeni bunların içinde en mantıklı olanı. Çip boyutunda uzay sondaları devasa güneş yelkenleri ile en yakın yıldıza 30 sene gibi bir zamanda ulaşabilir ama duramazlar. Ya, gezegenin veya yıldızın yanında geçip giderler ya da çarparak parçalanırlar. Hedefe yaklaşmadan önce yavaşlamaya çalışmak ise, sürenin 30 seneden 1000 yıla çıkmasında sebep olur.

Tüm Reklamları Kapat

Görüldüğü gibi, evrendeki mesafeler oralara gidebilmemizi imkansız hale getiriyor. Gidemediğimiz için doğal olarak, bu tür araştırmaları yapacak, gelişmiş robot teknolojiler de gelişmiyor.

209 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close