Bunun için bilinçli makinelere yani yapay zekaya ihtiyacımız yok aslında. Curiosity gibi basit sondalar bile bize yeterli bilgiyi aktarabilir. Asıl sorun, mesafeler. Öncelikle, yıldızlar arasındaki bu devasa mesafeleri kat edebilecek araçlar yapmamız gerekir.
Bize en yakın yıldız Alpha Centauri'dir ve 4,24 ışık yılı uzaklıktadır. Yani ışık hızında gidersek 4 yıldan fazla sürer. Henüz o hızlara yaklaşabilen bir araç yapamadık. Güneşe gönderilen Helios 1 ve 2 veya Jupitere gönderilen Juno gibi sondalar saatte 250 bin km gibi hızlara ulaştılar fakat güneş sistemi dışına çıkmak için bu rakamlar çok yetersizdir. Saniyede 70 km hız, saniyede yaklaşık 300 bin olan ışık hızının yanında komik kalır. Yine de böyle bir sondayı Alpha Centauri'ye gönderdiğimizi düşünürsek; yolculuk yaklaşık 18 bin yıl sürerdi. Yani uzay aracı ulaştığında, medeniyetimiz bunu gönderidiğini unutmuş bile olabilir. Hatta gezegenimiz yerinde bile olmayabilir.
Yine de bazı fikirler var. Güneş yelkeni bunların içinde en mantıklı olanı. Çip boyutunda uzay sondaları devasa güneş yelkenleri ile en yakın yıldıza 30 sene gibi bir zamanda ulaşabilir ama duramazlar. Ya, gezegenin veya yıldızın yanında geçip giderler ya da çarparak parçalanırlar. Hedefe yaklaşmadan önce yavaşlamaya çalışmak ise, sürenin 30 seneden 1000 yıla çıkmasında sebep olur.
Görüldüğü gibi, evrendeki mesafeler oralara gidebilmemizi imkansız hale getiriyor. Gidemediğimiz için doğal olarak, bu tür araştırmaları yapacak, gelişmiş robot teknolojiler de gelişmiyor.