Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mina Yıldrım
Üye 25 Ocak 2024 4 Cevap
4

Virüsler canlı olmadıkları halde nasıl mutasyon gecirebilirler?

451 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 9 Mayıs
Orijinal Soru: Virüsler canlı değilse mutasyon tanımına göre mutasyona uğruyor mu?

Yani bu biraz pedantik bir soru, çünkü hem mutasyonun tek tanımı var olduğunu varsayıyor hem de virüslerle ilgili asıl tartışmanın canlılık/cansızlık konusu değil de virüslerde mutasyonların var olup olamayacağıymış gibi sunuyor.

Evet, virüslerin canlılığı/cansızlığı tartışmalı; ancak geleneksel olarak virüsler cansız kabul ediliyorlar.

Hayır, mutasyon tanımı illa "organizmalar" için yapılmak zorunda değil, mesela DNA denen şeyin kendisi canlı değil ama mutasyon onda meydana geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Evet, virüsler de bir canlı olmamasına rağmen mutasyona uğruyorlar, çünkü doğada gerçekte "canlı" ve "cansız" diye bir ayrım bulunmuyor. Bunlar, maddenin farklı kolektif kombinasyonlarından ibaretler; biz kolaylık olsun diye böyle kategoriler uyduruyoruz ve dolayısıyla bir dolu "istisna" oluşuyor. Bu, doğanın kusurlu veya bilimin eksik olmasından değil, insan dilinin doğayı tam olarak tarif edememesinden kaynaklanıyor.

102 görüntülenme
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Editör 9 Mayıs
Orijinal Soru: Virüsler canlı değilse mutasyon tanımına göre mutasyona uğruyor mu?

Aslında burada sözlüklere başvurmak biraz hatalı. Çünkü tanımsal bir sınırlandırma yapmıyoruz, bir olay görüyoruz ve onu duruma göre insanlara aktarmaya çalışıyoruz. Gelin birkaç tanıma bakalım: Örneğin NIH mutasyon için "bir organizmanın DNA dizisindeki değişiklik" derken, Utah Üniversitesi ve Cleveland Clinic insan üzerinden gözlenen biyolojik olayı anlatmış.[1][2][3] Britannica, tanımda "bir organizma veya virüs" diyerek Wikipedia ise "bir organizma, virüs veya kromozom dışı DNA" diyerek tanıma ekleme yapmışken Nature Scitable ise direkt tanımın kendisini genişletip ayrım yapmaksızın "genetik dizilimdeki bir değişiklik" demiş.[4][5][6] Virüslerin canlılığın eşiğinde cansızlar olması bir yana, virüslerin mutasyona uğradığı zaten biliniyor ve gözleniyor.[7]

Çalıştığınız alan ve hedef kitleniz doğrultusunda gözlediğiniz olayı nasıl en kolay anlatıyorsanız olayı öyle tanımlayabilirsiniz ama tanımınız gözlediğiniz olayın ötesine geçiyorsa (yani tanımda organizma dediniz diye virüste gözlediğiniz olaydan çok organizma kısmına takıyorsanız) o tanımda bir sorun vardır. Tanımda organizmadan bahsedilse bile virüsleri çalışan alanlarda kimse buna takmayacağı için daha genel bir tanım yapmak veya tanımda kastedileni doğru anlamak önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. NIH. Mutation. Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: National Institutes of Health | Arşiv Bağlantısı
  2. University of Utah. What Is Mutation?. Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Learn Genetics | Arşiv Bağlantısı
  3. C. C. M. Professional. What Is A Genetic Mutation? Definition & Types. Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  4. A. J. F. Griffiths. Mutation. (9 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  5. Wikipedia. Mutation. (25 Ekim 2001). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  6. Nature. Mutation | Learn Science At Scitable. Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Nature Education | Arşiv Bağlantısı
  7. Google Scholar. Virus Mutation. Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Google Scholar | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Seyit Çakmak
öğrenci 28 Ocak 2024

Merhabalar sanırım bu soruyu Celal Şengör'ün bir programda yanıt veremediği yerden gördünüz ve aklınıza takıldı, hemen size açıklayayım.:) Virüsler her ne kadar canlı olmasa da onlarda genetik materyal taşırlar, bazıları RNA bazıları DNA. Virüsler kendilerinin klonlarını üretmek için farklı canlıların hücrelerini kullanır, ancak bu hücrelerin enzimleri daha önce görmedikleri DNA ve RNA'ları replike ettiği için hata (mutasyon) oranları daha fazla oluyor, HIV hastalığının mutasyon oranının fazla olması da bundan kaynaklanıyor işte. Aynı zamanda virüslerde dış etkilerden (kimyasallar, radyasyon) dolayı mutasyon geçirebilirler. Farklı iki virüsün bir hücreyi enfekte etmesi durumunda da genetik materyal değiş tokuşu yapabilirler ve bu önemli genetik değişikliklere neden olabilir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Tekinşen
HCS Senior 9 Mayıs
Orijinal Soru: Virüsler canlı değilse mutasyon tanımına göre mutasyona uğruyor mu?

Virüsler DNA ve RNA ‘ ya sahiptirler. Canlı hücrelerde olduğu gibi ikisine birden sahip olamazlar. En büyük özellikleri ise zaten mutasyonlarıdır. Tıp alanında biliyoruz ki virüsler çok hızlı mutasyon geçirebilirler; bu yüzden her sene yeni bir grip aşısı çıkar. [1]

Kaynaklar

  1. Mehmet Tekinşen. (Makale, 2020). Viral Enfeksiyonlarla Mücadele Yolları. Not: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close