Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Kocaoğlu
Üye 26 Ağustos 1 Cevap
3

Uzun süreli ve ışık şiddeti gözle görülebilecek kadar iyi olan maliyeti az olan kemilüminesans (Kimyasal Işık Tepkimeleri) tepkimeleri önerir misiniz?

Küçük bir proje hakkında çalışıyorum ve amacım herhangi bir tepkimeyle uzun süreli ve ışık şiddeti iyi olan ürün istiyorum.
155 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 28 Ağustos

Kemilüminesans, kimyasal reaksiyonlar sonucu ışık üretiminin büyüleyici bir biçimidir ve doğru bileşenlerle uzun süreli, yüksek şiddetli ışık elde etmek mümkündür. Projeniz için uygun olabilecek bazı kemilüminesans tepkimeleri üzerinde durabiliriz.

Bir klasik başlangıç noktası, luminol ve hidrojen peroksit tepkimesidir. Luminol, birçok kemilüminesans deneyinde kullanılır, çünkü tepkime sonucunda oldukça parlak bir mavi ışık yayar. Bu tepkime, demir () gibi bir katalizörle desteklendiğinde daha verimli hale gelir. Ancak, ışığın parlaklığı yüksek olmasına rağmen süresi sınırlıdır.

Daha uzun süreli ışık üretimi için oxalate ester temelli kemilüminesans tepkimeleri önerilebilir. Örneğin, oksalat ve bir floresan boyanın, hidrojen peroksit ile tepkimesi sonucu oldukça uzun süreli ve parlak ışık üretimi sağlanır. 'nun yapısı, kimyasal enerjiyi daha uzun süre depolayarak kontrollü bir şekilde serbest bırakmasına olanak tanır. Bu tür tepkimelerde renk, kullanılan floresan boyaya bağlı olarak ayarlanabilir; bu da çeşitli projeler için esnek kullanım sunar.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer projede maliyet önemli bir faktörse, luminol gibi yaygın kullanılan bileşenler yerine, lucigenin veya peroksisiyan gibi alternatiflerle deney yapmayı düşünebilirsiniz. Lucigenin, özellikle organik solventlerde kullanıldığında uzun süreli bir ışık kaynağı olabilir.

Bu tür tepkimeler, popüler bilimde de sıkça kullanılan örnekler arasında yer alır. Nobel Ödülü sahibi Sir George Porter’ın sözleriyle, "Bilim, büyülü bir şarkı gibidir; notalar arasında gizlenen sırları çözmek, bir ışığın doğuşuna tanıklık etmek gibidir." Bu ışık, kemilüminesans gibi kimyasal tepkimelerle hayat bulur ve bizlere bu büyülü dünyayı keşfetme fırsatı verir.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. V. Kumar, et al. (2020). Multi-Potential Biomarkers For Seafood Quality Assessment: Global Wide Implication For Human Health Monitoring. Elsevier BV, sf: 116056. doi: 10.1016/j.trac.2020.116056. | Arşiv Bağlantısı
  2. T. Carrington. Chemiluminescent Reactions.
  3. R. Gompper, et al. (2003). The Concept Of Allopolarization. Effects Of Substituents On The Reactions Of Ambifunctional Anions. Wiley, sf: 321-333. doi: 10.1002/anie.197603211. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close