Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gülfidan Tunç
Üye
3

Uzay-zaman kavramı tam olarak nedir? Newton'un kuramı çürütüldü mü yoksa Newton kuramını daha da kapsadı mı?

Uzayzaman kuramı ders kitaplarında geçiyor mu? Merak ediyorum.
467 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Akıntı
Enes Akıntı
21K UP
Öğrenciyim

İlk öncelikle uzay-zaman nedir sorunuzla başlayalım: Einstein'dan önce uzay ve zaman ayrı şeylerdi ve uzay da olayların gerçekleştiği statik bir sahne gibiydi. Ama Einstein bunun böyle olmadığını izafiyet teorisinde göstermiştir. Einstein uzay ve zamanın sabit ve içindeki tüm nesnelerin ona göre hareket etmediğini, uzay-zamanın içindeki nesnelerin hareketine göre değişebildiğini ortaya koydu. Bilim insanları genellikle uzay-zamanı anlatabilmek için çarşaf analojisini kullanırlar; Esnek bir çarşaf düşünün, o çarşafın üzerine bir kütle bırakın, çarşafın büküldüğünü göreceksiniz. Şimdi ise o çarşafın üzerine bıraktığınız kütleden daha küçük bir kütleyi çarşafın üzerine bırakın, yeni bıraktığınız küçük kütle ilk başta bıraktığınız büyük kütlenin etrafında dönecektir(yörüngede). Ama çarşaf analojisinin tam olarak doğru olmadığını hatırlatmakta fayda var. Yani kısaca uzay-zamana bir kütle koyacak olursanız o kütle hem uzayı hem de zamanı bükecektir(dünyanın kütlesi uzay-zamanı büktüğü için zaman dünya gibi kütleli cisimlerin yanında daha yavaş akar, ama eğer güneş gibi çok daha büyük bir kütleli cismin yanına gittiğinizde zaman dünyaya oranla daha yavaş akacaktır), o koyduğunuz kütleden daha küçük bir kütle ise daha büyük olanın yörüngesine girecektir, yani aslında dünya uzayda dümdüz bir yolda ilerlemek istemektedir ama ilerlediği yol güneş tarafından büküldüğü için yörüngede dönmektedir(burada yoldan kasıt uzay-zamandır). Şimdi gelelim Newton Fiziğinin şu anda kullanılıp kullanılmadığınına: Newton Fiziği günlük hayatımızda halen kullanılmaktadır, örnek vermek gerekirse newton fiziği ile dünya,venüs,mars v.b gezegenlerin hareketini açıklıyabiliriz, newton fiziği ile aya gidebiliriz, uçak uçurabiliriz. Ama iş ışık hızına (299.792.458 m/s) yakın hızlara geldiğinde newton fiziğinde hata payı kabul edilemeyecek kadar artar. İşte o hızlarda Einstein'ın izafiyetini kullanırız. Yani aslına baktığında Einstein'ın izafiyeti Newton fiziğinin genişletilmiş bir versiyonundan ibarettir.(Uzay-zamanı daha iyi kavrayabilmek için bıraktığım kaynağa göz atabilirsiniz)

Kaynaklar

  1. Dan Burns. Gravity Visualized. Alındığı Tarih: 17 Aralık 2023. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Newton'un ünlü evrensel kütle çekim yasası ve formülü hala geçerlidir.

Günümüzde hala uydularımızda veya uzaya gönderilen araçların hesaplamalarında bu formül kullanılmaktadır. Newton bize kütle çekim yasasının formülünü vermeyi başarmıştır, Einstein ise kütle çekim mekaniğinin nasıl çalıştığını anlamamızı sağlamıştır. Diğer konuya gelince, uzay zaman dokusunu anlamakta veya aklımızda hayal etmekte zorlanabiliriz [1](5 duyumuzla hissedemediğimize göre). İnternet dünyasında bu konu ile ilgili pek çok görsel ve video var, onları izleyin ve hayal gücünüzle anlamaya çalışın.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Mustafa Tan. Newton’un Evrensel Kütle Çekim Yasası. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2023. Alındığı Yer: Uzay Teknesi | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close