Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Uzayın genişlemesi dursaydı zamanın akışı da durur mu?

Eğer uzayın genişlemesi birden bire veya kısa bir süre içinde dursaydı zamanın da durması söz konusu olur muydu?
372 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökhan Kahraman
Bilim ve felsefe sevdalısı

Merhabalar. Öncelikle zamanın ne olduğunu anlamamız lazım. Zaman somut bir nesne değildir görülmez, duyulmaz. Genelde Fizikçiler zamanı geçmişten geleceğe doğru ilerlemesi olarak tanımlarlar. Temel olarak, bir sistem değişmiyorsa, zamansızdır. Zaman, üç boyutlu uzayda olayları tanımlamak için kullanılan gerçekliğin dördüncü boyutudur.

Termodinamiğin ikinci yasası, yalıtılmış bir sistem içinde sistemin entropisinin sabit kaldığını veya arttığını belirtir. Evren izole bir sistem olarak kabul edilirse, entropisi (düzensizlik derecesi) asla azalmaz. Başka bir deyişle, evren daha önceki bir noktada tam olarak aynı duruma geri dönemez.

Tüm Reklamları Kapat

Evren söz konusu olduğunda, zamanın bir başlangıcı vardı. Başlangıç ​​noktası, Büyük Patlama'nın meydana geldiği milyar yıllar önceydi. Evren sonsuza kadar genişlerse, zaman devam ederdi. Yeni bir Büyük Patlama meydana gelirse, zaman çizgimiz sona erecek ve yenisi başlayacaktı. Parçacık fiziği deneylerinde, rastgele parçacıklar bir boşluktan doğar, bu nedenle evrenin durağan veya zamansız hale gelmesi olağangörünmüyor. Zamanın tanımı ve hakkındaki ek bilgiler bu şekilde peki

zaman gerçek mi?

Tüm Reklamları Kapat

Bilim adamları, filozoflar... zamanın doğası üzerine kafa yormuşlardır. Bazı filozoflar ve fizikçiler, zaman olarak deneyimlediğimiz şeyin sadece bir yanılsama, bilincimizin bir eseri olduğunu savundular. Bu görüşe göre, zamanın geçişi gerçek değildir; geçmiş ve gelecek zaten tüm boyutlarıyla var olurlar, aynı şekilde uzayın tamamı zaten var olur. Fizikçi Sean Carroll'a göre , zamanın akışı olarak algıladığımız şey, çevremizden gelen duyusal bilgileri işlerken beynimizin çalışma şeklinin bir yan ürünüdür.

Uzay zamanı unutmayalım Uzayzaman, uzayın üç uzaysal boyutunu alan ve onu dört boyutlu bir süreklilik için zamanın boyutuyla birleştiren bir evren modelidir. Evrendeki herhangi bir nesnenin konumu, Kartezyen koordinatlarda x, y ve z gibi bir koordinat sistemindeki üç sayı ile tanımlanabilir. Konumu zamana (t) bağlı olarak değişir, bu nedenle herhangi bir zamanda bir nesnenin konumunu tanımlamak için uzay-zamanın dört boyutunu gerektirir.

Zaman hakkında birazcık da olsa bilgi edindiğimize göre sorunun cevabına geçelim net bir cevabı olmasada düşüncem evren genişlemeyi durdurursa zamanında genislemeyi durduracağı yönündedir. Zaman bigbang ile yaratıldı ve bigbang asıl olarak evrenin genişlemesini bize anlatır ancak bu olsa yada olmasa bile hissetmezdik.

Kaynaklar

  1. Anne Marie Helmenstine. (2019). Zaman. .. | Arşiv Bağlantısı
  2. Paul Sutter. (2022). What Is Time?. .. | Arşiv Bağlantısı
  3. Gloria Lotha, et al. (2022). Spacetime. .. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evrendeki zaman kavramını yeterince kavrayamamış kişiler için evrenin zamanı sadece öncelik-sonralık ilişkisi olarak anlaşılır ve öyle zannedilir. Hayır bu evrenin zaman kavramını tanımlamaya yetmez. Çünkü evrenin zaman kavramını belirleyen şey entropi artışıdır. Bunun anlamı evrende tüm sistemlerin ve herşeyin enerjisi evrenin genişlemesi ile azalma yani herşey düzensiz hale gelme eğilimi taşır ve zamanla da aşınır, düzensizleşir ve de (biz çıplak gözle fark etmesek de) an be an düzensizleşmektedir. Evrende herşey bu dinamizm içindedir. Aynı nehirde iki kez yıkanılamaz şeklindeki felsefi söz bu nedenle doğrudur. Çünkü bir kez daha nehirde yıkanırken yukarıdaki sebeplerle ne siz ne de nehir aynı nehir olmaktan çoktan çıkmıştır. Dolayısıyla Evrendeki zaman kavramını işte bu şekilde ele almak ve kavramak gerekli. Evren genişlemese dinamik yani entopik ve termodinamik olarak bu şekilde açık bir sistem olmazdı. Evren normalde kapalı bir sistemdir. Çünkü evrenin toplam madde/enerjisi artmaz ve azalmaz. Ancak evren genişlemesinden dolayı herşeyin enerjisi evren içinde azalmaktadır. Bu ise evrenin kendi içindeki sistemleri termodinamik yönden açık bir sistem haline getirir. Eğer evren genişlemese idi bu entropik olarak açıklık durumu var olmaz evren durağan ve sabit bir sistem olarak kalırdı. Yani evrende entropi değişimleri olmazdı. Bu ise bilinen zamanın termodinamik okunun ve yönünün ortadan kalkması demek. Bu durumda ise zaman akmayacağından herşey durağan bir durumda olurdu. Örneğin kapalı ve tamamen yalıtık yani içerden dışarı, dışardan içeri hiç bir enerji geçişinin olmadığı bir oda içinde hiç bir hareket var olmaz ve termal ve enerji açısından ısıl bir denge var olacağından tüm atomlar eş bir duruma gelirdi. (Tabi böyle bir sistemde mevcut enerji korunurdu ve enerji birim başına eşit yayılmış olacağı için tüm sistemin her noktası aynı enerji değerine ulaşırdı. Bunun anlamı sistemdeki her atom birbirine denk bir durumda hareket edemez ve konumları sabit bir durumda olurdu. Isıl denge halinin kaçınılmaz sonucu budur. ) Hiç bir enerji akışının olmadığı termal olarak durağan hale gelmiş bir sistemde ise hiç bir hareket görülmezdi. Buradan yola çıkarsak sizin kolunuzu kaldırmanızı sağlayan hareketlerin var olmasını saglayan enerji değişimlerini ortaya çıkaran şey evrenin genişlemesine dayanıyor demektir. Yani evrendeki tüm hareketler değişimler oluşumlar ve oluşlar bu nedenle evrenin genişlemesi ile ortaya çıkıyor görünüyor..

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close