Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kubilay Derin
Üye 21 Eylül 2023
1

Uzaydaki cisimlerin tamamı neden hareket halinde? Uzayda durağan, hareket etmeyen bir cisim olabilir mi?

486 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 21 Eylül 2023

Uzaydaki cisimlerin tamamı hareket halinde, çünkü uzayda hiçbir cisim tamamen durağan değildir. Uzayda hareket etmeyen bir cisim olabilmesi için, üzerine hiçbir kuvvet etki etmemesi gerekir. Ancak uzayda her cisim, diğer cisimlerin kütle çekimi kuvvetinden etkilenir. Kütle çekimi kuvveti, cisimlerin birbirlerine doğru çekilmesine neden olur. Bu nedenle, uzaydaki cisimler, birbirlerinin etrafında veya başka bir merkez etrafında dönerler. Bu dönme hareketi, cisimlerin sabit hızla ilerlemesini engeller. Ayrıca, uzaydaki cisimler, kendi eksenleri etrafında da dönerler. Bu dönme hareketi de, cisimlerin kendi iç enerjilerinden kaynaklanır. Bu enerji, cisimlerin oluşumu sırasında veya sonradan kazandıkları ısı, ışık, elektrik, manyetik, kimyasal veya nükleer enerji olabilir.

Uzayda durağan, hareket etmeyen bir cisim olabilmesi için, teorik olarak, cismin üzerine hiçbir kuvvet etki etmemesi, kendi iç enerjisini tamamen kaybetmesi ve kendisinden başka hiçbir cismin olmadığı bir uzay bölgesinde bulunması gerekir. Ancak böyle bir durum, gerçekçi değildir. Çünkü uzayda hiçbir yer tamamen boş değildir. Uzayda, çok seyrek de olsa, gaz, toz, ışınım ve karanlık madde gibi maddeler bulunur. Bu maddeler, uzaydaki cisimler üzerinde çok küçük de olsa bir kuvvet uygularlar. Ayrıca, uzayın kendisi de, Einstein’ın genel görelilik kuramına göre, kütle çekimi nedeniyle bükülür ve eğrilir. Bu bükülme ve eğrilme, uzaydaki cisimlerin hareketini etkiler. Bu nedenle, uzayda durağan, hareket etmeyen bir cisim olması, pratikte mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Güven. Cisimler Uzayda Nasıl Hareket Eder? < Bilgiustam. (14 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Kaya
Ali Kaya
362K UP
bilim takipcisi 21 Eylül 2023

Çünkü momentum=hız.kütle

Momentum=hız.kütle olduğundan dolayı ve momentum kütle ve enerji gibi daima korunan bir büyüklük olduğu ve üstüne büyük patlamada oluşan maddenin dağılımı kusursuz olmamasından dolayı bu yüzden evren genişlerken her şey bir hıza ve dönmeye kavuştu maddeler öbeklenirken de momentum korundu ve bir gezegen, yıldız, veya uydular gibi gökcisimleri kendilerini oluşturan parçacıklarının toplam momentumuna kavuştu yani büyük patlamanın yaşanma biçimi ve momentumun korunmasından dolayı herşey dönüyor.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close