Newton fiziğine göre kütleyi iyi anlayabilirsek sorunun cevabı da ortaya çıkar. Kütle: Durağan bir cisim eylemsizliğini korur ve ivme kazandırmak istiyorsanız bir kuvvet uygularsınız, işte bu harekete gösterdiği dirence kütle diyoruz. O halde uzayda bir cisme yön vermek istiyorsanız kütlesi ile orantılı olarak kuvvet uygulamak zorundasınız. , yani dolayısı ile kütlenin miktarı önemlidir. Cismin uzayda hareket halinde olması bir şeyi değiştirmez, bu kez de momentumunu korumak ister. , yani dolayısı ile burada da kütlenin miktarı önem kazanır.
Formüllerden anlaşılacağı üzere belli bir yöndeki hızınızın yüksekliği de yönü değiştirmekte etkendir. İki cismin çarpışarak ne yöne ve ne hızda gideceğini, fizikte esnek çarpışmalar konusu ile çözebiliriz. Kurala göre: İki topun çarpışması esnasında momentumun korunmasının yanı sıra, çarpışma öncesi kinetik enerjilerin toplamı, çarpışma sonraki toplama eşit olmalıdır.
=çarpışma öncesi hız, =çarpışma sonrası hız.
Çarpışma sonrası son hızları aşağıdaki formülle hesaplayabiliriz (kafa kafaya olanlarda).
Çarpışma kafa kafaya değilse kural: Momentum x ve y bileşenlerine ayrıştırılabilir. Bundan sonra her bileşeni ayrı ayrı hesaplayıp, sonuçları vektörel olarak birleştirip hesaplayabiliriz. Bu vektörün büyüklüğü, kapalı sistemin son momentumudur.