Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Göktürk Okur
Üye 11 Ocak 2021
7

Uzayda yer çekiminin olmaması astronotların su içerken boğulma riskini arttırır mı?

3,499 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi) 31 Ocak 2021

Hayır uzayda bu şekilde bir boğulma riski yoktur. Ağzımıza alıp küçük parçalara böldüğümüz, dişlerimizle iyice öğüttümüz besin maddeleri yemek borusuna girdikten sonra, yemek borusunda ki istemsiz kasların, yutkunma hareketleri ile midemize ulaşır.

Gerek yer çekimsiz ortamda, gerekse yer çekimine maruz kaldığımız dünyamızda bu sistem sayesinde yiyecekler ve içecekler daima midemize gider. Bazı akrobatlar trambolinde ters asılı durumda bile yemek yiyebilir, içecek içebilirler. Bunu ülkemize gelince Medrano Sirki gibi yerlerde görebilirsiniz. Aynı zamanda deniz altında dalgıçlarda çeşitli rekor denemelerinde, yiyecek yiyebilir ve içecek içe bilmekteler.

Ama uzayda astronotlar bir şekilde havada asılı şekilde duran bir kova suyun içinde kalırlarsa boğulurlar. Çünkü su uzayda akmaz. Su yüzey gerilimi yüzünden küremsi bir şekle bürünmeye çalışır. Nerdeyse boğulabilecek bir astrontun hikayesi eklediğim linklerden birinde bulunmaktadır. Buradaki astronot uzay yürüyüşü sırasında elbisesindeki havalandırma sisteminin bozulmasından dolayı, vucut teri ve soluduğu havada ki nem, kaskının camında tekrar sıvılaştı. Uzay mekiğine acilen dönen astronot kulaklarının ve gözlerinin kapandığını bildirmiştir. Eğer sıvılaşan su, burun deliklerini ve ağzını kapatacak olsaydı astronot görevin sonunu göremeyebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca diğer bir linkte, 1960'lı yıllarda uzaya giden insanların uzayda boğulup boğulmayacakları sorusu Nasa yönetici ve bilim insanlarının aklına da gelmişti. Bu konuda sen de yalnız değilsin :) Onlar 1961-1963 yılları arasında, Merkür görevleri ile uzaya kısa süreliğine çıkan astronotlara önce küçük bir şişeden bir yudum su içme görevi, bir lokma yemek yeme görevi, sonra bir çikolatayı yeme ve kıyma gibi bir püreyi yeme görevleri verilmişlerdir. Astonotlar bu görevleri yerine getirmiştir. Uzayda yemek ve içmekle ilgili videolara ise Nasanın sitesinden (3.kaynak) izleyebilirsin.

288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Caffrey. How You Can Drown In Space. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: rnz | Arşiv Bağlantısı
  2. P. MEJİA. When Nasa Wasn’t Sure If Astronauts Could Swallow In Space. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: atlasobscura | Arşiv Bağlantısı
  3. F. Wild. Eating In Space. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: Nasa | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye [Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.] 31 Ocak 2021

Merhabalar... Besinlerin sindirimi ya da boğazımızdan geçmesi için yerçekimine ihtiyacımız yoktur. Bu yüzden boğulma risklerinin arttığını düşünmüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler ...Umarım yardımcı olabilmişimdir.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilmiyorum. Boğulma Nedir? Çeşitleri Nelerdir?. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close