Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Uzayda yaşayabilen bakteriler var mıdır?

335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
124K UP
Biyolog

UV ışınlarından korunmak için yeterli kalınlıktaki koruyucu malzeme ile kaplanmış mikroplar uzayda hayatta kalabilir. Bu sürece lithopanspermi adı verilmiştir. 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada, radyasyona dirençli bakteri Deinococcus spp.'nin kurutulmuş hücre peletleri Uluslararası Uzay İstasyonunun (ISS) dışındaki panellerde bulunan alüminyum plaka kuyularına yerleştirildi. Farklı kalınlıktaki mikrobiyal hücre peletleri uzay ortamına maruz bırakıldı. Sonuçlar, zorlu uzay ortamında hayatta kalmak için hücrelerin toplanmış formunun önemini gösterdi. Ayrıca 1 yıldan 3 yıla kadar uzaya maruz kalan örnekler de analiz edildi. Deneysel tasarım, Deinococcus radyodurans'ın hayatta kalma süresini tahmin etmeye olanak sağladı. 500 µm kalınlığındaki kurutulmuş deinokokal hücre peletleri, 3 yıllık uzay maruziyeti sonrasında canlıydı ve bakterilerin ekimi sırasında DNA hasarını onardı. Bu nedenle, 1 mm çapındaki hücre peletleri UV'ye karşı yeterli korumaya sahiptir ve hayatta kalma eğrisi tahmin edilerek ve uzay deneyinin aydınlatma verimliliği dikkate alınarak uzay ortamına 2-8 yıl dayanacağı tahmin edilmektedir. Farklı DNA onarımı eksik mutantların hayatta kalma oranlarının karşılaştırılması, uzayda 3 yıl boyunca maruz kalan hücre agregatlarının, nükleotid eksizyon onarımından ve UV hasarından sorumlu olan uvrA geni ve uvdE gen ürünleri tarafından en verimli şekilde onarılan DNA hasarına maruz kaldığını gösterdi.[1]

Kaynaklar

  1. Y. Kawaguchi, et al. (2020). Dna Damage And Survival Time Course Of Deinococcal Cell Pellets During 3 Years Of Exposure To Outer Space. Frontiers in Microbiology, sf: 568335. doi: 10.3389/fmicb.2020.02050. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close