Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Uzay boşluğunda zaman algısı nasıldır?

Merhabalar. Son zamanlarda uzay-zaman ve evren konusu kafamı epey karıştırıyor. Sorum şudur:Gezegenlerin zaman akışını döndükleri hıza göre hesaplıyoruz. Mesela Mars, Dünyadan daha yavaş döndüğü için günler daha kısa dünyaya göre. Peki uzay boşluğunda araç içinde sabit duran birisi için dünyadakilere göre zaman algısı/farkı nasıl olur?
3,198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan H.
Batuhan H.
12K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım.

Sorunuzla ilgili cevapları birkaç adımda vereyim:

1) İlk olarak Mars-Dünya için şunu açıklamakta fayda var, sizin dediğiniz günlerin daha kısa olması durumu sizin sormak istediğinizi düşündüğüm konuyla alakalı değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun için şöyle bir örnek verelim, dünya üzerinde bir günü 24 saat olarak gözlemleriz ve diyelim ki bir başka gezegende günü 12 saat olarak gözlemleriz, bu durumda bu iki gezegenin arasındaki dönme hızları farkı bu iki gezegen arasında bir zaman genişlemesi yerine farklı gözlemlenmesine yol açar. Bu durum dünyada ki kişi için 24 saatte bir gün yaşlanmış olarak gözükmesine sebep olurken, diğer gezegende ki kişi için de 1 gün yaşlanmış gibi gözükmesine sebep olacaktır çünkü ortada herhangi bir zaman genişlemesi söz konusu değildir, sadece gözlemlerde fark vardır.

2) Sizin esas merak ettiğiniz konuyu zaman genişlemesi olarak anladım ve bu konuyu da biraz açıklayalım:

Tüm Reklamları Kapat

Zaman genişlemesi olarak sizin dediğiniz gibi bir uzay mekiği ve dünya üzerinden anlatalım.

Uzay mekiğimiz sizin örnekte vermiş olduğunuz gibi sabit olması iki anlama gelir, ilki uzay mekiğimiz sabit bir hızla hareket ediyordur ancak bir ivme söz konusu olmadığı için kendisinin mi hareket etmekte olduğunu yoksa dünyanın mı hareket etmekte olduğunu anlayamaz. (daha ilerisi için Einstein Görelilik Kuramı ile ilgili kitaplar okumanızı tavsiye ederim)

İkinci durum ise gerçekten bir hareketin olmadığı ve sabit bir uzaklıkta durduğu durum.

İlk durumu ele alırsak esasında hareket eden cismimizin uzay mekiği ve dünyaya göre hızının ışık hızının %90 ı olduğunu düşünelim ve bu yolculuğu bir yıl kadar devam ettirelim ve dünyaya dönelim.

Uzay mekiğimizdeki gözlemci dünyaya geldiğinde kendisi için 1 yıl geçtiğini ve dünya içinde bir yıl geçmesi gerektiğini düşünür. Ancak durum bu değildir dünya da yaklaşık 20 yıl geçmiştir. Dünyada ki gözlemci de kendisinin 20 yıl yaşlanması sebebiyle uzay mekiğindeki kişinin de 20 yıl yaşlanmasını bekleyecektir. Burada ki tutarsızlık gibi görünen ama gerçek olduğunu bildiğimiz zamanın farklı şekilde etkilemesi durumu zamanın genişlemesidir.

Zamanın genişlemesini açıklamak için kaba bir örnek olarak: zamanı belli bir hızda akan suya ve zamanı ölçme şeklimizide suyun yanındaki eşit aralıklarla bulunan ağaçlardan kaç tanesini geçtiğimiz olarak düşünelim.

Uzay mekiğimiz akıntının tersine doğru akıntıdan yavaş olmak kaydı ile büyük bir hızı olsun ancak yavaş bir şekilde akıntı yönünde ilerlesin. Dünyamız ise yine aynı şekilde akıntıya ters bir şekilde yüzsün ancak akıntıya ters yönde olan hareket hızı mekiğimizde göre daha yavaş olduğu için mekiğimizden daha hızlı bir şekilde akıntı tarafından sürüklensin.

Son durumda uzay mekiğimiz bir ağaç geçerken dünyamız 20 ağaç geçmiş olacaktır ve zaman genişlemesine uğrayacaklardır.

Bu zaman genişlemesi evrendeki bütün cisimler için geçerlidir, belli bir irtifadaki uçaklardan, evrenin diğer ucundaki bir yıldıza kadar, ancak uçağın içindeki ve dünyanın üzerindeki bir insan için bu hız farkı yeterince büyük olmadığından bu zaman genişlemesi[1] ile oluşan zaman farkı kayda alınmayacak kadar düşüktür.

200 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Time Difference Caused By Relativity. (16 Ağustos 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close