Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 26 Kasım 2023
6

Uygarlığımızın uzun vadedeki geleceği, dış uzaya açılmaya ve galaksiyi kolonize etmeye ne derece bağlıdır veya değildir, neden?

Genelde tahminler, eğer bir şekilde yok olmazsak, uzun vadede türümüzün derin uzay görevleri yapar hale geleceği ve diğer yıldız sistemlerini kolonize edeceği yönünde oluyor. Bunların "yapılabilirliği"nden ziyade, dış uzaya yayılmak neden "gerekli-şart" olsun ki? Sanal gerçeklik ile "iç uzaya" yayılmak, izlenebilecek "daha makul" bir yol olmaz mı?
320 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 26 Kasım 2023

İnsanlığın geleceğini şekillendirdiği yön bu sorunuza cevap verecektir. Uygarlığın devamı ve sürdürülebilirliği için gerçekten dış uzaya açılmak kaçınılmaz bir durum olabilir. İnsanlık tarihinin ilerleyişini incelediğiniz de bazı ip uçlarına ulaşabilirsiniz.

Türümüzün ilk olarak Afrika'da ortaya çıktığı düşünülüyor ve 250.000 belki 300.000 yıldır sürekli göçler sayesinde Dünya üzerinde kolonileşmediğimiz kıta, hatta ada ve adacık kalmadı. Bunun altında yatan motivasyon çok açık; kaynakların yetersizliği ve yeni yaşam alanlarına ulaşma isteği. Tarihimiz boyunca temel davranış güdümüz bu yönde ve görünen o ki, bu yönde olmaya devam edecek.

Dünya nüfusu 1900'lerin başında 1,5 milyarken günümüzde 8 milyarı aşmıştır ve her yıl yaklaşık 70-80 milyon kişi bu nüfusa eklenmektedir. Rakam gerçekten dehşet verici boyutlara ulaşmış. Soru şu olmalı, bu durum daha ne kadar sürdürülebilir? Kaynaklarımız oldukça sınırlı, fosil yakıtların (küresel ısınmayı umursamasak bile) bir sonu var. Yenilenebilir enerji bir çözüm gibi gösteriliyor, ama gerçekten çözüm mü? Pek emin değilim. Güneş panelleri ve Rüzgar güllerini daha verimli hale getirsek bile, bu teknoloji için korkunç miktarlarda demir-çelik, alüminyum ve bakıra ihtiyacımız var. Dünya üzerinde karbon salınımını en çok yapan üç sektör: 1- Demir-çelik, 2- Alüminyum 3-Bakır ve diğer iletkenler. Sizce ortada bir kısır döngü yok mu? Çok yüksek risk barındırsa da eninde sonunda nükleer enerji tek çözümmüş gibi duruyor.

Tüm Reklamları Kapat

Konuyu bu kısımda toparlayacak olursak: uygarlığın dış uzaya bağımlı olmaması için temel güdümüzde ciddi bir değişiklik olması gerekiyor. Eldeki kaynaklara göre kendimize sınırlar koymalıyız. Bunu yapar mıyız? Bilmiyorum. İnsan doğasının bir diğer dürtüsü de "merak". Belki ihtiyaç duyulan kaynakları karşılasak bile dış uzaya gitme çabamızdan vazgeçmeyeceğiz.

Surunuzun açıklama kısmında "teknolojik ilerleme ve sanal gerçeklik ile iç uzaya yayılmak mantıklı olmaz mı?" Şeklinde sorulmuş. Evet olabilir. Ama gene başa döneriz, yani işin kaynak kısmına. Sanallaştırma "bir kaç kod yazdık, algoritmayı oluşturduk" demekle olacak bir şey değil. Eninde sonunda yüksek miktarlı enerjiye ihtiyacınız var. Şöyle bir örnek verelim: Kuantum bilgisayarlarını konuşuyoruz, bu bilgisayarların temelde en büyük sorunu aşırı ısınma ve bu ısınmayı durdurabilecek soğutma sistemleri. Eğer bir şey aşırı ısınıyorsa ve bu ısıyı hızlıca soğutmaktan bahsediyorsanız, yüksek miktarlı enerji girdisini de düşünmeniz gerekiyor. Günümüz IT sektörü ve sanallaştırmadan dolayı kurulan veri merkezlerinin karbon ayak izine katkısı ciddi tartışmaların odağı olmuştur. Kaldı ki sanallaştırma konusunda, tırmanmamız gereken dağın daha eteklerinde bile değiliz.

Gelecek bize ne şekilde yön verecek bilemeyiz. Fakat net bir şekilde görebildiğim şu; Bilim ve teknolojinin gelişmesi, bizim kaynakları tüketmemizden daha yavaş bir hızda ilerliyor. Umarım 100 yıl sonra çok farklı felaket senaryolarını tartışıyor olmayız.[1]

Kaynaklar

  1. Worldometer. Worldometer - Real Time World Statistics. Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: Worldometer | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close