Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ünsal Demirbaş
Üye
3

Uydularının çekirdeği var mıdır?

Gezegenlerin uydularının çekirdeği var mıdır? Bu yapılarda yanardağ vs. gibi yer altı kaynaklı hareketlilikler mümkün müdür?
669 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Ahmet Turunç
sınırsız sonsuz astronomi meraklısı, araştırmacı

Evet, vardır. Dünya gibi, Ayın ve Güneş Sistemindeki çoğu kayalık gezegenin demir ağırlıklı çekirdeği olduğu düşünülmektedir. Nasa'nın, Mars'a iniş yapan InSight aracı, Seis adlı sismometresi deprem olarak tahmin edilen sesleri kaydetmiştir.

Uydularda da deprem oluyor;

Tüm Reklamları Kapat

Ay, içi soğudukça küçülüyor ve son birkaç yüz milyon yılda yaklaşık 50 metre daha ince oluyor. Bir üzümün büzülerek kuru üzüme dönüşmesi gibi, Ay da küçüldükçe kırışır. Üzüm üzerindeki esnek kabuğun aksine, Ay'ın yüzey kabuğu kırılgandır, bu nedenle Ay küçüldükçe kırılır ve kabuğun bir bölümünün komşu bir parçanın üzerine itildiği “itme fayları” oluşturur.

Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Dairesi Dünya ve Gezegen Araştırmaları Merkezi'nde kıdemli bilim adamı Thomas Watters, "Analizimiz, bu fayların hala aktif olduğuna ve Ay yavaş yavaş soğumaya ve küçülmeye devam ederken muhtemelen ay depremlerine neden olduğuna dair ilk kanıtı veriyor" "Bu depremlerden bazıları oldukça güçlü olabilir, Richter ölçeğinde yaklaşık beş." dedi.

Ayın küçüldükçe birbirinin üstüne çıkan fay hatlarından biri
Ayın küçüldükçe birbirinin üstüne çıkan fay hatlarından biri
Nasa Goddard

Örnek verecek olursam, Jüpiter'in uydusu Io güneş sistemindeki volkanik olarak en aktif dünyadır. Io'nun yüzeyinde erimiş silikat lav gölleri bile mevcut. Io'nun yanardağları bazen o kadar güçlüdür ki, Dünya üzerinde büyük teleskoplarla görülürler.

New Horizons Uzay Aracının çekmiş olduğu Jüpiterin uydusu Io da volkan patlaması
New Horizons Uzay Aracının çekmiş olduğu Jüpiterin uydusu Io da volkan patlaması
Nasa Solar System Exploration

Kaynaklar

  1. Nasa. Insight Lander. (6 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Mars InSight Mission | Arşiv Bağlantısı
  2. L. McLaurin - A. Barnett, et al. Overview Io. (13 Mart 2019). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Overview Io - Nasa Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Steigerwald. Shrinking Moon May Be Generating Moonquakes. (13 Mart 2019). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Shrinking Moon May Be Generating Moonquakes | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close