Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Uyarıcı maddeler sonrasında beyinin geri dönülmez hasar gördüğünü bilgisi ne kadar doğru ?

İnternette bulabildiğim Türkçe kaynakların hemen hemen tamami kriminal bir kalemden çıkıp bilimsel sosa bulanmış , korkutma-caydırma amaçlı yazılardi.Sinir sisteminin gördüğü hasarın geri dönülmez olduğu, reseptörlerin kalıcı hasar gördüğü ve beyin kimyasallarinin eski düzeyine dönmediğine dair bilgilerin gerçekliği nedir?
13,782 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Repear Of Souls
Repear Of Souls
2,410 UP
Öylesine biri

Kullandığınız maddeden, dozuna, bünyenize, tepkinize, psikolojik ve ruhsal durumunuza kadar birçok faktör kalıcı veya kısmi hasarı belirler.

Buna ek olarak, öncelikli olarak uyarıcı maddelerin tam olarak ne yaptığını anlamamız gerekmektedir; Genelde çoğu hormonlarla, salgılarla, direkt sinir sistemiyle veya beyindeki/vücutta ki (dopamin, adrenalin vb.) etkiler. Bunların da yan etkileri kullanan kullanıcı üstünde belirir. Uyuşturucu maddelerin bağımlılık yapmasının en büyük sebebi de bu dengeli veya hali hazırda dengesiz sistemleri iyice bozmalarıdır. Örnek vermek gerekirse;

Mutsuz birisisiniz, (birçok farklı sebebi olabilir. Ruhsal veya Bedensel fark etmeyecektir bu durumda.) ve uyuşturucu kullanıyorsunuz. Uyuşturucunun temelde yaptığı şey beyninizdeki ve vücudundaki mutluluk hormonu dahil olmak üzere birçok diğer hormonu etkileyip size mutluluk hissi temelde olmak üzere, birçok hissi daha hissettirmesidir. Vücudunuz bunu kanından attığı zaman değerleriniz normale dönecektir. (24-48 saat arası tahmini.) ''Bağımlılık'' yapan kısmı ise vücudunuzun buna duyduğu tepkilerdir; Başka bir örnekte eğer vücudunuzda aynı anda seratonin, dopamin, adrenalin ve tetikleyici hormonlar salgılanırsa baktığınız şeye aşık bile olabilirsiniz. Ama bu teknik olarak ''Bedensel'' bir aşktır. Yani, normalde vücudunuz aşık olduğunuz zaman gösterdiği semptomları dışarıdan bir etkiyle göstermiştir ve aşık olduğunuzu düşünmüşsünüzdür. Bunun neresi tuhaf ?

Tüm Reklamları Kapat

Aşık olmadığınız bir şeye aşık oldunuz. Vücudunuz bunu bir süre sonra attı ama etkileri yüzünden aşık olduğunuz şeye karşı tetikleyici etkileri bu kez siz göstermeye başlarsınız. Yani aşık olduğunuzu bile düşünebilirsiniz çünkü öyle ''hissetmişsinizdir.'' Ayıya baktığınızda vücudunuz bu tepkileri tekrar verme eğilimini gösterir. Bu da size bir süre sonra istemediğiniz yönlerde zarar vermeye başlar. Uyuşturucu madde bağımlılığı da aynı sebeptendir. Beyniniz size o an mutlu olduğunuzu hissettirir ve aynı hormonların yapısının o an ki değişimi sizi daha fazla mutluluğa, yani daha fazla madde almaya iter. Madde aldığınız sıklık tekrarlandıkça vücudunuz bunları atmakta iyice zorlanmaya başlar ve sürekli gelen mutluluk belirtileri aslında bedeninize büyük oranda zarar verir çünkü hormonel bir tepkidir. Vücudunuz aynı aralıklarla yaşadığı bu hissi almadığında ağır tepkiler verir ve bunlarda çoğunlukla madde bağımlılığı olarak adlandırılan şeye sebebiyet olur. Aynı sebeplerden ötürü vücudunuza yani sinir sistemi dahil olmak üzere birçok zarar verir. Uyarıcı maddenin türüne göre bu değerler büyük oranda değişse de. Ortalama bir kullanıcının kurtulması için kanının temizlenmesi ve aynı tepkileri azaltmak için vücutta ki hormon dengesinin sağlanması gerekir. Bu da düzenli psikolojik ve bedensel tedaviyle mümkündür. Tabi ki bu kullanıcının bağımlı olduğu süreye, bağımlı olduğu madde türüne, ve ilk başta sıraladığımız faktörlere göre değişir.

Aynı mantık sigara içinde geçerlidir, 5-10 yıl altı kullanıcılarda bırakım durumunda çoğu şey geri getirilebilir olsa da. 5-10 yıl üstü kullanıcılarda bıraksalar dahi geri alınamaz türde tat ve his kaybı yaşanmıştır.

2,323 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hormonlar. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Madde Çeşitleri. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close