Kullandığınız maddeden, dozuna, bünyenize, tepkinize, psikolojik ve ruhsal durumunuza kadar birçok faktör kalıcı veya kısmi hasarı belirler.
Buna ek olarak, öncelikli olarak uyarıcı maddelerin tam olarak ne yaptığını anlamamız gerekmektedir; Genelde çoğu hormonlarla, salgılarla, direkt sinir sistemiyle veya beyindeki/vücutta ki (dopamin, adrenalin vb.) etkiler. Bunların da yan etkileri kullanan kullanıcı üstünde belirir. Uyuşturucu maddelerin bağımlılık yapmasının en büyük sebebi de bu dengeli veya hali hazırda dengesiz sistemleri iyice bozmalarıdır. Örnek vermek gerekirse;
Mutsuz birisisiniz, (birçok farklı sebebi olabilir. Ruhsal veya Bedensel fark etmeyecektir bu durumda.) ve uyuşturucu kullanıyorsunuz. Uyuşturucunun temelde yaptığı şey beyninizdeki ve vücudundaki mutluluk hormonu dahil olmak üzere birçok diğer hormonu etkileyip size mutluluk hissi temelde olmak üzere, birçok hissi daha hissettirmesidir. Vücudunuz bunu kanından attığı zaman değerleriniz normale dönecektir. (24-48 saat arası tahmini.) ''Bağımlılık'' yapan kısmı ise vücudunuzun buna duyduğu tepkilerdir; Başka bir örnekte eğer vücudunuzda aynı anda seratonin, dopamin, adrenalin ve tetikleyici hormonlar salgılanırsa baktığınız şeye aşık bile olabilirsiniz. Ama bu teknik olarak ''Bedensel'' bir aşktır. Yani, normalde vücudunuz aşık olduğunuz zaman gösterdiği semptomları dışarıdan bir etkiyle göstermiştir ve aşık olduğunuzu düşünmüşsünüzdür. Bunun neresi tuhaf ?
Aşık olmadığınız bir şeye aşık oldunuz. Vücudunuz bunu bir süre sonra attı ama etkileri yüzünden aşık olduğunuz şeye karşı tetikleyici etkileri bu kez siz göstermeye başlarsınız. Yani aşık olduğunuzu bile düşünebilirsiniz çünkü öyle ''hissetmişsinizdir.'' Ayıya baktığınızda vücudunuz bu tepkileri tekrar verme eğilimini gösterir. Bu da size bir süre sonra istemediğiniz yönlerde zarar vermeye başlar. Uyuşturucu madde bağımlılığı da aynı sebeptendir. Beyniniz size o an mutlu olduğunuzu hissettirir ve aynı hormonların yapısının o an ki değişimi sizi daha fazla mutluluğa, yani daha fazla madde almaya iter. Madde aldığınız sıklık tekrarlandıkça vücudunuz bunları atmakta iyice zorlanmaya başlar ve sürekli gelen mutluluk belirtileri aslında bedeninize büyük oranda zarar verir çünkü hormonel bir tepkidir. Vücudunuz aynı aralıklarla yaşadığı bu hissi almadığında ağır tepkiler verir ve bunlarda çoğunlukla madde bağımlılığı olarak adlandırılan şeye sebebiyet olur. Aynı sebeplerden ötürü vücudunuza yani sinir sistemi dahil olmak üzere birçok zarar verir. Uyarıcı maddenin türüne göre bu değerler büyük oranda değişse de. Ortalama bir kullanıcının kurtulması için kanının temizlenmesi ve aynı tepkileri azaltmak için vücutta ki hormon dengesinin sağlanması gerekir. Bu da düzenli psikolojik ve bedensel tedaviyle mümkündür. Tabi ki bu kullanıcının bağımlı olduğu süreye, bağımlı olduğu madde türüne, ve ilk başta sıraladığımız faktörlere göre değişir.
Aynı mantık sigara içinde geçerlidir, 5-10 yıl altı kullanıcılarda bırakım durumunda çoğu şey geri getirilebilir olsa da. 5-10 yıl üstü kullanıcılarda bıraksalar dahi geri alınamaz türde tat ve his kaybı yaşanmıştır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Hormonlar. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Madde Çeşitleri. (19 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı