Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Yüklü Soru Mehmetcan Yaman tarafından eklendi
Argümana doğrulanmamış varsayım veya varsayımlar katmaktır.
Mantık Hatası Açıklaması
Zeki insanların ders notlarının düşük olduğu yükü ile sorulmuştur.
0
Mantık Hatasını Göster
Mehmet Ali Arslan
Üye
1

Üstün zekalı insanların ders notları neden genelde düşük olur?

tariht de örnekleri var ve çok merak ettim.
4,264 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tugberk Kaynak
Öğrenci

Bu ne yazık ki yanlış bir kanı. Aksine tarihteki birçok bilim insanın ders notlarının özellikle ilgili oldukları alanda yaşıtlarına nazaran çok üst düzeyde olduğu bilinmekte. En güzel örneği ise Einstein diyebiliriz. Yıllarca eğitim kurumlarımızda derslerinin kötü olduğu iddia edilir hatta meşhur bir sözü olduğu da iddia edilir." Herkes dahidir ama balığı alıp ağaca tırmanmasını isterseniz ömrü boyunca kendini salak hisseder." .Gerçek ise bambaşkadır. Einstein okuduğu lise olan Aarau'da özellikle matematik ve fizik derslerinde okul birincisi olduğu biliniyor. Özellikle bu liseden mezun olanlar Zürih Politeknik'e de sınavsız giriş hakkı kazanıyordu. Üniversiteden kıl payı bir notla mezun olsa da bunda kendisinin asi ruhu ile derse girmemesiyle, not tutmamasıyla ve hocalarıyla sürekli tartışma halinde olmasının etkili olduğu biliniyor. Elbetteki herkes aynı değildir ve kişinin derslerden aldığı notlar her zaman kendisinin işe yaramaz olduğu anlamına gelmez ancak aradaki fark ve ayrım açıktır. Dahiler kafalarını susturamazlar derste öğrendikleri bilgi yetersiz gelir ve kendileri çalışmayı kaynak taramayı kendi cevaplarını bulmayı tercih ederler. Bu uğurda derse girmeyebilir ve tembel bir öğrenci imajı yaratabilir. Ancak derse girdiği,ödev yaptığı ve sorumluluk aldığı halde beklediği başarıları elde edemeyen kişinin zeki olmasından çok yanlış tercih yaptığı daha doğru bir saptama olur.

718 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Einstein'ın Notları Sahiden Kötü Müydü?. (12 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2021. Alındığı Yer: youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arın Özkınay
Öğrenci

Böyle bir genelleme yapmak doğru değil. "Üstün zekalı" derken kimlerden bahsettiğiniz net değil. "Tarihte çok örneği var" dediğiniz şeyleri de en azından açıklama kısmında belirtirseniz daha iyi anlaşılabilir.

Şu anda akademik düzeyde çalışmalar yapan biliminsanlarına -tümüne olmasa da- "üstün zekalı" dememek için bir sebep yok ve bu insanlar bulundukları noktalara düşük notlarla gelmediler.

Bazı insanların üstün zekalı olmalarını, popüler ve zengin olmalarına bağlarsak bu, daha da büyük bir hata olur. Risk alma lüksü olan girişimcilerle, gece gündüz akademik çalışmalar yapan biliminsanları aynı değerlendirmeye tabi tutulmamalıdır. Birisi risk alarak başarıya ulaştığında genel halk tarafından üstün zekalı ilan edilebiliyorken, Dünya'nın asıl gelişimini sağlayan biliminsanlarının bırakın karne notları, isimleri ve yüzleri dahi sorgulanmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada Harvard Üniversitesinde düşük not almakla orta derecede bir lisede düşük not almak aynı şey değildir. İki okulu bu konuda kıyaslamak bize kesin bir sonuç veremez. Okulu bırakıp daha başarılı olan insanların bıraktıkları okulları, ve bu durumdaki insanların sayısını da gözden kaçırmamak lazım. Okul bırakma ve böylece daha başarılı olma hayalleri kuran ve beklediğini bulamayan insanlar, bizim haberimiz bile olmadan sönüp gidebiliyorlar ve geriye toplumca tanınan birkaç başarılı figür kalıyor (Survivorship Bias).

Her kötü not alan, nasıl üstün zekalı sayılamayacaksa, eğitim sisteminden geçmeyen her gerçek üstün zekalı, hayat başarısı konusunda aynı düzeyde girgin, azimli ve şanslı sayılmamalı.

532 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Salih Deniz. İşler Göründüğü Gibi Değil: “Survivorship Bias”. (18 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2021. Alındığı Yer: psikolojidefterim.com | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close