Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Ülkede neden her şeyin siyasetle çözüleceğine inanılıp siyasete giriliyor?

884 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Hasan Ok
Hasan Ok
105K UP
Fikir Sahibi

Her şey siyasetle çözülemez ama sizin de bildiğiniz gibi siyasetin toplum üzerinde çok büyük etkileri söz konusudur. Ülke içerisindeki toplumsal düzeni ve bireysel yaşamı etkileyen birçok şey siyasi temeller üzerinden yükselmiştir. Bu durum daha gelişmiş ülkelerde daha sınırlıdır çünkü sağlam temeller üzerine oturmuş demokratik bir sistemde iktidara gelenler bu sisteme saygı duyarak hareket ederler ve bu durum halkın refah payını artırır. Aslında demokratik temeller üzerine kurulu ülkeler şayet refah atılımı gerçekleştirirlerse halkın siyasetle ilgilenme düzeyi de düşecektir. Bu durumda ülkede huzur ortamı tesis edilmiş olacaktır ve huzur ortamının olduğu birçok ülkede de bireyler siyasette pek etkin olmazlar. Ancak siyasi istikrarsızlık baş gösterdiği gibi halkın bireysel ve toplumsal yaşamı tehdit edilmeye başlar ve bu da insanları hızursuz eder. Bu huzursuzluk ortamında insanlar bir lider arayışına girer. Fakat var olan iktidar özellikle de militarist bir politika izliyorsa ülke içindeki kaos artacaktır. Bu kaos halkın birbirini düşman olarak görmesine, alım gücünde ciddi düşüşler ve insanların iç huzurlarının yok olmasına neden olacaktır. Var olan istikrarsızlık küçük yaştaki çocukların dahi siyaset konuştuğu bir toplumu doğuracaktır. Artan huzursuzlukla beraber kitleler siyasete ilgi duyacak ve bir kurtarıcı figürü arayacak ve kimisi de kendini kurtarıcı olarak görecektir. Özelikle eğitimsiz toplumlarda seçilen liderler "karizmatik lider" özelliği gösterdiği için bu durum toplumu çıkmaza sokmaktadır. Her şeyin siyaset üzerine temellenmesine sebep olan bu durum en küçük kurumlar da dahi siyasi kişilerin yerleşmesine sebep olmaktadır. Evet her şeyi siyaset çözemez ama her şeyin siyaset olduğu bir toplumda bu algıyı kırmak için de yine siyasete ihtiyaç vardır. Orta Çağ kilisesi bunun en güzel örneğidir; kilisenin dini ve siyasi gücü toplumu bir çukura oturtmuştur ve bu da siyasetin getirisidir. Yine bu sistemi kırmak da halkın elindedir fakat halk da geçmişi baz alarak daha iyi bir sistem kurmaya gayret etmelidir. Toparlayacak olursam; siyaset bir çok şeyi çözemez ama bir çok şeyi çözecek olanların önünü kapatabilir. Kapanan kapılar ülkeyi istikrarsızlığa ve fakirliğe sürükler. Bu gibi ortamlarda herkes ister istemez siyaset yönelir çünkü ilk elden bireyin yaşamını olumsuz etkileyen de siyasetin kendisidir. Siyaset bir ülkede konu olmamalıdır ama onun için de demokratik bir ortamın var olması gerekir ve bunun için de kendini geliştirmiş, tahsilli insanların siyasete yön vermesi şarttır.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Bence bir ülkede bilim ve edebiyattan çok siyaset konu meselesi olmamalıdır. Zaten biz insanları daima cezp eden şey popülarite olmuştur. Eskiden siyaset bilimleri hakkında görüşte bulunanlar ya da o alana vakfı olup akademik derecede eğitim görenler bu alanı kıdemli görerek, tahsil ederek kendi hayatları içerisine alarak siyaset bilen, anayasa bilen, toplum devlet ilişkisini anlayan kişilerken günümüzde sıradan insanların da artık uğraş alanı olmaya başladı. Nitekim, oldukça derin ve yakıcı siyasal sorunlarımız dururken günümüz insanlarının bu derece önemli alana bilinçsiz şekilde yönelmesinin en büyük etkisi sosyal medya alanlarıdır. Herkes tabi ki görüşünü belirtmekte özgürdür zaten hepimizin bir fikir bir görüş belirtme hakkı vardır. Ancak insanların siyasi görüşlerini ve fikirlerini sosyal medyada rahatça belirtmesi sonucu onlardan destek alan ayrıca bir kitlenin ortaya çıkıp sıradan insanın herhangi bir teoriye dayalı dahi olmayan savını savunması sonucu herkes siyasete rahatça yönelebilme hakkını kendi görmeye başladı.

Siyasete dair en son okuduğum kaynağını belirteceğim makaleyi de okumanı öneririm epeyce detaylı.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Kaynaklar

  1. Mehmet Akif Kayapınar. What Is Politics? A Theoretical Analysis On The Possibility Of Political Studies In Turkey. Alındığı Tarih: 3 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bilgin Metin
Bilgin Metin
5K UP
Eski bir siyaset bilimi ve kamu yönetimi öğrencisi

Sanırım kurumlar arasında siyaset en üstte yer aldığı için olabilir. "İktidar" ve "Devlet" kelimeleri bile siyasi kelimelerdir. Sonuç olarak devleti yönetenler ve milletvekili olanlar da siyasetin bir parçasıdır. Ekonomi, sağlık, eğitim, bayındırlık ve alt yapı, spor vs. bunlar ülkemizde siyaset altı olarak görülüyorlar. Bunlar ve diğer alanlar hakkında yenilikler yapmak isteyenler bu yüzden siyasete girmeyi ve sorunu siyaset ile çözmeyi düşünürler.

Bu bizim bakış açımız mı yoksa sistemimiz mi böyle? Diğer kurumlar nasıl bu "siyaset üstüncülüğü" geride bırakır?

Tüm Reklamları Kapat

Şu an bütün kurum ve alanlarda tüm kararlar iktidar ve milletvekilleri sayesinde alınıyor. Ekonomi modelini devlet belirliyor. Sağlık, ekonomi, eğitim, temel hizmetler ve diğer konular hakkında kanun teklifi milletvekilleri tarafından veriliyor. Yani hayatımızı şekillendiren her şey üstün bir güç olan "siyaset" tarafından şekilleniyor. Bundan dolayı insanlarımız siyaseti her şeyin çözüm aracı ve olmazsa olmaz görüyor. Ve kişi bir konudaki arızayı gidermek için siyasete atılmak istiyor. Tüm bunlar ışığında ülkemizde siyaset, kurtarıcı olarak görülüyor ve bu yüzden "siyaset üstüncüluk" bitecekmiş gibi görünmüyor.

Peki ne yapmalı? Bir şeyleri değiştirmek için illaki siyasete mi girmeli?

Öncelikle bu sorunun "halk teşebbüsü" ile aşılabileceğini düşünüyorum. Tasarısız halk teklifi denilen bu sistemde halk, belli bir imza toplayarak kanunların değişmesini sağlayabilir. Bu sayede bir şeyler değiştirmek için siyasete atılmak şart olmayabilir. Bu sistem gelişmiş ama özellikle demokratik olarak gelişmiş toplumlarda vardır. Yani sonuç olarak kanunların yapılmasında halk etkin olursa, insanlar kişisel olarak bir şeyleri değiştirmek için siyasete girmezler. Belki de bu sayede siyasetin üstünlüğünü kırmış oluruz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cemal Dağdaş
Cemal Dağdaş
1,004 UP
Serbest araştırmacıyım

Gözlemlediğim kadarıyla bu sorunun temeli yine eğitime dayalı kalıyor. Genellikle başlangıç seviyesi ve onunda altındaki eğitim seviyesindeki toplumlar normal yaşantılarında genellikle stabil oldukları ve kendilerini gelişime açık tutmadıkları için, eski medya ve yeni medyadan gördükleri ve duydukları yalan yada doğru haberleri araştırmadan savunmaya eğilim gösteriyorlar. Buda toplumda bilinçsiz bir çok siyasi kollar açıyor, oluşan bu kollarda anlamsız bir çok tartışma, yanlışı dahada yalnışlaştırma yaparak adeta topluma bir virüs gibi yayılıyor.

Genelde eğitim seviyesi yüksek toplumlarda siyaset halk tarafından biliniyor lakin normal yaşantılarında 3. 4.cü planda tutuyorlar ve bu toplumların araştırma sorgulama gibi düşünsel yetenekleri yüksek oldukları için gündemleri siyasetten genellikle uzak oluyor. Bu toplumlarda yerel halka bağlı bir siyaset biçimleniyor. Yani kısacası demek istediğim, siyaset toplumların eğitim seviyeleri ile biçimleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close