Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yadulla Həsənov
Üye
1

Twistor teorisi nedir?

372 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
94K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi

Genel olarak konuşursak, twistor teorisi, uzay-zamandaki fiziksel bilgileri, twistor alanı olarak bilinen karmaşık bir projektif uzaydaki geometrik veriler olarak kodlamak için bir çerçevedir. Uzay-zaman ve twistor uzay arasındaki ilişki yerel değildir ve bu derslerde keşfettiğimiz bazı şaşırtıcı sonuçlara sahiptir. Dört boyutlu Minkowski alanı için twistor yazışmalarının gözden geçirilmesiyle başlayarak, twistor teorisinin tarihi başarılarından bazılarını (örneğin, serbest alanları ve entegre sistemleri tanımlamak) ve bazı tarihsel eksikliklerini açıklıyoruz. Daha sonra, twistor teorisinin günümüzdeki perturbatif QFT çalışmasına nasıl uygulandığını anlamak amacıyla son yıllarda bu sorunların çoğunun nasıl üstesinden geldiğini tartışıyoruz. Bu dersler 2017 yılında XIII Modave Yaz Okulu'nda matematik fiziğinde verildi.

By Andrew Zimmerman Jones, Daniel Robbins

Tüm Reklamları Kapat

Sicim teorisinde olduğu gibi, parlak fizikçi Sir Roger Penrose'un twistor teorisi, parçacık fiziğinin Standart Modelinin kalbinde yatanlar da dahil olmak üzere mevcut fizik teorileri hakkında bazı matematiksel bilgiler sağlamıştır.

Neredeyse kırk yıldır, Penrose kendi matematiksel yaklaşımını - twistör teorisini - araştırıyor . Penrose, teoriyi güçlü bir genel görelilik yaklaşımından geliştirdi (teori sadece dört boyut gerektirir). Penrose, herhangi bir kuantum yerçekimi teorisinin, çoğu parçacık fizikçisinin ve sicim teorisyeninin katılmadığı bir şey olan fizikçilerin kuantum mekaniği hakkında düşünme biçiminde temel revizyonları içermesi gerektiğine inanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Twistor Uzayı
Twistor Uzayı

Twistor teorisinin temel yönlerinden biri, uzay-zamandaki olaylar arasındaki ilişkinin çok önemli olmasıdır. Olaylara ve ortaya çıkan ilişkilere odaklanmak yerine, twistor teorisi nedensel ilişkilere odaklanır ve olaylar bu ilişkilerin yan ürünleri haline gelir.

Uzay ışığında tüm ışık ışınlarını alırsanız , twistor teorisinin içinde bulunduğu matematiksel evren olan bir twistor alanı yaratır . Aslında, twistor uzayındaki nesnelerin evrenimizde nesneler ve olaylarla sonuçlanabileceğine dair bazı göstergeler vardır.

Twistor teorisinin en büyük kusuru, tüm bu yıllardan sonra bile (aslında 1960'larda geliştirildi), hala sadece kuantum fiziği olmayan bir dünyada var olmasıdır. Twistor teorisinin uzay-zaman mükemmel şekilde pürüzsüzdür, bu nedenle uzay-zamanın ayrık yapısına izin vermez.

Bu bir tür anti-kuantum yerçekimi, yani sicim teorisyenlerinin (veya diğer kuantum yerçekimi araştırmacılarının) çözmeye çalıştığı sorunları çözmede genel görelilikten çok daha fazla yardım sağlamaz.

Edward Witten ve diğer sicim teorisyenleri, twistor teorisinin sicim teorisiyle ilişkili olabileceği yolları araştırmaya başladılar. Bir yaklaşım, dizelerin fiziksel alanda değil, twistor uzayında bulunmasıdır. Şimdiye kadar, ya string teorisi ya da twistor teorisinde temel atılımlar sağlayacak ilişkiler sağlamamıştır, ancak kuantum kromodinamiğinde hesaplama tekniklerinde büyük gelişmeler sağlamıştır.

201 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close